15 locuri extraordinare de pe Camino del Norte
Din punctul nostru de vedere, Camino del Norte este de-a lungul celor 860 de km ca o destinație turistică aparte pentru că oriunde te-ai opri găsești o priveliște frumoasă, un sătuc cochet, o plajă ascunsă. Și, deși Camino del Norte este un pelerinaj, nu ai cum să ignori peisajele și frumusețile din jur. Poți să fii pelerin, fără să ajungi să fii turist și să uiți de scopul inițial al pelerinajului tău. Printre hospitalierii de la albergueurile municipale, donativo sau ale bisericilor se vehiculează știri despre turistinos – turist plus peregrino.
Turistinos sunt turiști care se prefac că sunt pelerini pentru a beneficia de avantajele pelerinilor, precum cazările ieftine. Deobicei nu îi întâlnești pe drum ci doar seara la albergeuri pentru că călătoresc cu mașina, merg la plajă, vizitează, iar seara se cazează la albergueuri pentru că au și pașaport de pelerin pe care îl ștampilează la fiecare cazare. Sunt greu de recunoscut de hospitalieri și se amestecă ușor printre ceilalți pelerini cazați la albergueuri.
Însă, noi am făcut o listă cu câteva locuri la care să vă opriți să le vizitați pentru că majoritatea sunt pe drum și sunt extraordinare. Noi am vizitat locurile astea în funcție de etapele și timpul pe care l-am avut. De asemenea, am luat și rute alternative de GR ca să mergem și mai mult pe lângă ocean.
ȚARA BASCILOR
Regiunea asta a Spaniei ne-a impresionat extrem de mult, fie pentru că a fost prima regiune pe care am vizitat-o în Spania sau pentru că are atât de multe frumuseți de oferit, nici noi nu știm. Însă Țara Bascilor are un aer aparte. Ce a fost important pentru noi este că am găsit băncuțe pe care să ne relaxăm la fiecare kilometru și multe fântânele cu apă potabilă.
- Plaja din Zumaia
Dacă sunteți fani Game of Thrones, atunci cu siguranță veți vrea să vedeți plaja din Zumaia pe care s-a filmat o secvență din primul episod din sezonul 7, când Daenerys ajunge în Dragonstone. Noi am ajuns din greșeală pe plaja asta. În a doua zi, ne-am oprit la alberguele Convento San Jose Pilgrims Hostel, în incinta unei mănăstiri din Zumaia și am decis să ieșim la o plimbare. Am întrebat o doamnă care este cea mai apropiată plajă, iar ea ne-a îndrumat către această plajă spunându-ne că s-a filmat o secvență din Game of Thrones. Am rămas uimiți. Se cheamă plaja Itzurun și are stânci formate mai bine de acum 100 de milioane de ani în urmă fiind cel mai lung lanț de stânci strata din lume.
Am găsit secvența din Game of Thrones aici: https://www.youtube.com/watch?v=ljYkGcfx4PA
2. Gaztelugatze
Ok, aici chiar plănuiam să ajungem și pentru că este foarte frumos, însă Leo știa că aici s-a filmat același episod din Game of Thrones ca mai sus. Mănăstirea Gaztelugatze nu este chiar pe traseul Camino, însă ne doream nespus să ajungem să vedem mănăstirea și vă încurjăm și pe voi să faceți asta dacă aveți timp și resurse. Noi am luat un tren din Gernika, apoi am schimbat cu un autobuz care ne-a lăsat chiar la intrare. Este bine să vă faceți rezervare online, intrarea este liberă însă acceptă doar un anumit număr de oameni pe zi pentru conservarea locului cât mai bine. Mănăstirea a fost construită în secolul XIX, însă a suferit multe daune și a fost reconstruită de câteva ori. Istoria a făcut din mănăstire, un loc strategic de apărare, batalion și chiar și închisoare pentru vrăjitoare. Se spune că sfântul Ion a călcat aici, iar dacă calci în același loc nu vei avea niciodată bătături. De aici și până în Bilbao am făcut 45 de minute cu atuobuzul.
3. Bilbao și muzeul Guggenheim
Bilbao este capitala Țării Bascilor și este un oraș de-a dreptul încântător. Ne-am plimbat destul de puțin însă ne-a plăcut mult atmosfera, am vrut nespus să vizităm muzeul Guggenheim, însă a doua zi dimineață am ajuns cu o oră mai devreme de deschidere și am decis să nu așteptăm crezând că vom avea nevoie de timp ca să ajungem în Portugalete. Însă am ajuns pe la ora 14.00, regretând că nu am vizitat muzeul din Bilbao. Intrarea costă 10 euro și cred că o vizită durează cam 2 ore. Dacă vă place arta contemporană, cu siguranță merită vizitat, mai ales că este și unul dintre principalele atracții turistice ale orașului. Așa că, dacă faceți etapa Bilbao-Portugalete, vă sfătuim ca întâi să treceți pe la muzeul Guggenheim.
4. Portugalete și podul Vizcaya
Portugalete este un oraș-port industrial în extinderea orașului Bilbao. După ce am ajuns am aflat că este și metrou care leagă cele două orașe. Deși Portugalete este chiar la mare, totuși totul se transportă în Bilbao pe râul Nervion. Cel mai cunoscut obiectiv de vizitat este podul Vizcaya, peste râu, care conectează Portugalete de Getxo. Podul Vizcaya este simbolul Revoluției Industraiale, a fost construit în 2006 și este declarat Patrimoniu UNESCO pentru că este unic! Are un sistem unic care transportă atât persoanele, cât și mașinile. Neapărat să traversați pe cealaltă parte și înapoi. Un bilet este 0,40 euro și puteți traversa și pe jos și cu gondola. Partea bună este că se află la doar 5 minute de mers pe jos de la alberguele municipal. Mai jos vedeți în fotografii cum funcționează.
CANTABRIA
5. Plajele din Laredo
Laredo este un orășel înconjurat de mare. Are două plaje superbe și super lungi pe care vă puteți plimba. Iar pe plaja Regatton pe care am stat noi puteți să admirați fluxul și refluxul. Este o experiență foarte interesantă, se întâmplă o dată la 6 ore timp în care puteți să vedeți cum apa vine sau se retrage foarte lent.
6. La Cabana del Abuelo Peuto din Guemes
Este un albergue foarte popular printre pelerinii care merg pe Camino del Norte pentru că hospitalierul părintele Ernesto are câte o întâlnire cu toți pelerinii cazați în albergue în fiecare seară de la ora opt ca să le povestească diverse povești despre Camino, despre albergue, despre magie. Este un albergue foarte mare cu o capacitate de 70 de persoane, este donativo și are mic-dejun inclus. Din păcate noi nu am reușit să ajungem acolo, ne-am oprit cu 6 km mai devreme pentru că eram foarte obosiți.
7. Santillana del Mar și Peștera Altamira
Santillana del Mar este un orășel medieval foarte frumos în care merită să faceți un popas la o cafea pe una dintre străduțele de piatră. Noi ne-am plimbat fascinați cam o oră prin orășel, ne-a luat complet prin surpindere, deoarece intrarea în oraș este ca intrarea într-un sătuc medieval, după ce mergi prin pădure și sălbăticie vreo 2-3 ore. Cât am stat în oraș am aflat că la 2,5 km de oraș, în afara traseului Camino, este Peștera Altamira unde sunt picturi rupestre desenate cu cărbune și vopseluri naturale din perioada paleolitică adică de acum 36000 de ani în urmă. Peștera este închisă pentru vizitatori din 2001 deoarece și-au dat seama că dioxidul de carbon și vaporii produși de respirația vizitatorilor stricau picturile. S-a construit o peșteră replică și un muzeu în care pot fi văzute replici ale picturilor. Ni s-a părut foarte interesant însă ar fi însemnat cam 2 ore off the route și nu cred că aveam energia necesară.
ASTURIAS
8. Plaja La Franca
Am ajuns la plaja asta din greșeală, după ce albergueul lângă care voiam să ne punem cortul era închis. Am căutat repede un camping și am găsit Campingul Playa de la Franca cu doar vreo 400 m off route. Afară era înnorat și noi eram obosiți, însă doamna de serviciu din camping care era româncă a insistat să mergem până la plajă neapărat pentru că este o plajă specială. Și a avut multă dreptate. Am rămas uimiți și curioși. Era o atmosferă de toamnă, înnorat, un pic frig, valurile loveau stâncile negre, din peșterile stâncoase se auzea vântul și stropi de apă căzând. Pe noi ne-a impresionat enorm mai ales că Leo a reușit să facă câteva fotografii superbe.
9. Peștera Cubijeru
În următoarea zi, după ce am dormit lângă Plaja La Franca, am decis că nu ne putem desprinde de ocean și că este mai bine să urmăm o rută GR chiar pe coastă. În ziua aceea, ruta Camino era când pe asfalt, când pe câmp, însă prea puțin pe lângă ocean. Ruta GR a fost doar un pic mai lungă, poate cu 2-3 km. Urmând mai degrabă o potecuță prea puțin bătătorită și simțindu-ne un pic pierduți, am dat în sfârșit peste mai mulți oameni, într-o zonă frumoasă cu o plajă izolată și o peșteră care nu era marcată ca obiectiv turistic. Localnicii ieșiți la plimbare ne-au îndrumat către peștera care te duce către o grotă în care bat valurile oceanului. Roca este roz, mov, verde și galbenă, este întuneric, însă nespus de frumos.
10. Castro de Cabo Blanco
Ultima zi în Asturias nu a încetat să ne surprindă cu fumusețile oceaului. Încă o zi în care nu a regretat că am ales GR în loc de Camino, deși a fost mai lung cu vreo 3 km, ca să mergem pe lângă ocean. Așa am găsit ruinele unui oraș roman construit și locuit între secolele IV-II î.Hr. în perioada romană. Locația este strategică, chiar pe coasta oceanului, folosindu-se de formațiunile de rocă ca să construiască un punct de apărare. Peisajul este foarte frumos, mai ales că poți să cobori pe stânci. Sunt 2 locații cu mirador (vedere) de unde poți admira oceanul.
11. Gijon
Gijon este capitala Asturiei, plin de forfotă, de tineri și de baruri deschise până dimineața. Noi am avut timp să ne plimbăm un pic prin centru orașului, să bem cidrul la o terasă (a must do în Asturias, iar dacă nu ați băut cidru până acum, în Gijon este momentul perfect să o faceți) și am luat cina în Parque del Cerro din cartierul Cimavilla. Parcul este pe un deal și oferă o vedere amplă și frumoasă asupra orașului, iar cartierul Cimavilla este plin de restaurante, cidrerii și baruri.
GALICIA
12. Castanul din Baamonde
În Baamonde am stat la un albergue municipal foarte mare și fain la care vă sfătuim să stați cu drag. La cinci minute de mers pe jos de la albergue este Bisericuța Santiago care are în curte un castan mai vechi de 400 de ani pe care municipalitatea a vrut să îl taie pentru că prezenta pericol public. Însă artistul-sculpot Victor Corral, a cărui casă memorială este chiar lângă biserică, a decis să facă un protest artistic ca să salveze arborele. A sculptat scoarța cu chipuri de sfinți și animale, a făcut un lăcaș mic de rugaciune înauntru și deși este atât de bătrân, copacul a rezistat și încă este verde. Am făcut o pauză de jumătate de oră să admirăm măreția castanului și să medităm.
13. Sobrado dos Moxes
Am făcut o etapă scurtă în ziua aceea special ca să ne oprim la alberguele din cadrul mănăstirii de Santa Maria de Sobrado de los Monjes. Biserica a fost construită la începutul secolului X și oferită după 100 de ani Ordinului Catolic Cistersian care au transformat-o într-o mănăstire de călugări. Pentru a se suține, călugării au încercat mai multe mici afaceri, însă acum au transformat camerele care împrejmuiesc una dintre curțile interioare în albergue pentru pelerini, cu 120 de locuri, pentru 6 euro de persoană. Ne-a plăcut foarte mult ziua petrecută acolo, am stat de vorbă cu călugărul de serviciu care este din Anglia, ne-am jucat cu motanul, am meditat în biserica care este în renovări, am fost la slujba de seară și am stat la soare în curtea interioară. Am simțit o energie atât de bună, perfectă pentru penultima zi de Camino.
14. Santiago de Compostela
Santiago nu a fost așa cum ne așteptam noi să fie. Ci chiar opusul! Agitat, gălăgios și foarte aglomerat. Am stat 3 zile în total în Santiago, ne-am plimbat pe străduțele pline ochi de pelerini și turiști, ne-am făcut rugăciunile la racla Sfântului Santiago, însă cel mai mult ne-a plăcut să stăm în fața catedralei pentru câteva ore în fiecare zi, să vedem primele momente ale pelerinilor în fața catedralei, să întâmpinăm prieteni de pe drum și să retrăim emoțiile lor de fiecare dată.
15. Muxia
Deși toată lumea merge întâi la Finisterre și apoi la Muxia, noi am fi putut sări peste Finisterre care nu ne-a impresionat așa mult și am fi mers direct în Muxia, un sătuc pe coasta căruia se spune că ar fi venit Fecioara Maria să îl ajute pe Santiago să creștineze localnicii. Este un sătuc mic, însă cu o priveliște foarte frumoasă și cu o biserică poziționată chiar pe stânci.
Acestea sunt doar câteva dintre zecile de locuri care ne-au tăiat respirația pe drum, însă sunt mult mai multe.
Dacă aveți timp, vă sfătuim să luați ruta alternativă GR dacă vă duce mai mult pe lângă ocean pentru că veți avea priveliști nemaipomenite.
Vă sfătuim să vă luați momente de pauză oricând aveți ocazia și să admirați peisajele, bisericile, arhitectura, forfota orașelor.
Și dacă aveți alte locuri preferate de pe Camino del Norte, nu ezitați să le împărtășiți cu noi!
Liz, Leo și Camino,
1 world=1 love