Camino del Norte și traseul nostru

Camino del Norte și traseul nostru
Share and love:

Înainte de plecare ne-am planificat și aproximat traseul doar pentru primele 5 zile. A fost destul de greu să ne gândim cam câți km putem să parcurgem pe zi cu rucsacele și cortul în spate pentru că nici unul nu aveam mare experiență de mers și de hiking. Ne-am zis că vom încerca să mergem cam 20 de km pe zi, că oricum ne vom asculta corpurile, că oricum viața este neprevăzută și nu vom ști niciodată ce se va întâmpla. Pe lângă asta, am zis că vrem să și vizităm ce este de vizitat în zonă chiar dacă facem un detour scurt. Așa că am plecat la drum cu planul pe primele 5 zile și cu gândul să vizitam mănăstirea Gaztelugatze care nu este pe traseul marcat Camino, dar pe care s-a filmat o secvență dintr-un episod din Game of Thrones.
Mai jos vom scrie câți km am mers pe jos în fiecare zi, aproximativ, de unde am plecat, unde ne-am oprit și unde am dormit, cum a fost drumul și ce am văzut, pe scurt.

Câți km am mers … mai multe calcule

Km merși – 807 km – Am calculat câți km ne spune aplicația că am făcut între orașe împreună cu câți km am mers pe jos în ziua 6 când am făcut detour. Nu am luat în calcul și km pe care i-am făcut în fiecare seară ca să vizităm orașelul, sătucul sau plaja lângă care ne-am oprit.
Km oficiali – 833 km – Numărul scris pe Compostela
Km simțiți pe Camino – peste 900 km – în fiecare zi am simțit că am mers un pic mai mult decât scria în aplicație sau pe semnele cu săgeți.
Km merși extra – cam 100 km (nu au fost adăugați în calculele de mai sus). Am calculcat cam 3 km pe zi.
Totalul nostru personal – 1000 km Ne-a fost greu să calculăm oricum pentru că măsurarea distanțelor este relativă, am mers și pe rute alternative pe care aplicația nu le avea, am mers pe rute de GR, am făcut detoururi. Noi zicem că am mers oficial pe Camino cam 900 de km, dar pe Compostela scrie 833, iar pe net găsim și 865 km.

Câți km am mers în medie – 23 de km/zi (nu am luat în calcul cele două zile libere
Cel mai mult am mers în prima zi – 40 km
Cel mai puțin am mers în ziua 18 – 7 k
m

Ziua 1: Irun – pe lângă Orio 40 km
Prima zi a fost una extraordinară deoarece natura ne-a surprins cu peisaje extraordinare. Am urcat trei munți, a fost un pic obositor, dar s-a meritat pe deplin. Ne-am îndrăgostit de Camino del Norte chiar din prima zi. Etapa recomandată este din Irun până în San Sebastian, un traseul de 27 de km. Noi plănuisem inițial să ne oprim în Pasaja care este dupa 19 km de Irun, când am plănuit ne-am zis că vrem să începe ușor și gradual. Însă când am ajuns în Pasaja era prânzul și noi nu eram obosiți deloc, așa că am hotărât să mergem până în San Sebastian. Când am ajuns în San Sebastian, singurul albergue de acolo costa 18 euro de persoană și ne-am zis că vom continua traseul până găsim un loc de campat. Fiind prima zi, am fost foarte ezitanți la multe locuri de campare, ba era prea la stradă, ba era prea în curtea omului, ba era gard ghimpat. Am ajuns să continuăm și să facem și autostopul pentru 5 km pentru că se întuneca și începea ploaia. Am ajuns pe lângă Orio pe la ora 22.00, la alberguele municipal era plin, dar doamna ne-a spus să campăm în curtea bisericii de lângă pentru că mai este un cuplu cu cortul și suntem în siguranță. Încă din prima zi Camino ne-a învățat că viața nu merge tocmai conform planului 🙂 Am campat în curtea bisericii Hermitage of Saint Martin de Tours.

Ziua 2: Orio – Zumaia 15,5 km
Dis-de-dimineață ne-am întâlnit cu Gianluca din Italia, care ne va deveni prieten și tovarăș de mers pe Camino. Am mers lejer doar 15 km. Am decis să ne revenim câteva zile după efortul din prima zi. Traseul a fost foarte frumos, am mers pe coasta oceanului și nu a fost dificil. Pe plaja din Zumaia este o plajă incredibilă pe care s-a filmat un episod din Games of Thrones. Aici am stat la un albergue istoric pentru pelerini în incinta unei mănăstiri, Convento San Jose Pilgrims Hostel care a fost pe bază de donație.

O stâncă de pe plaja din Zumaia.

Ziua 3: Zumaia – Deba 12 km
Am vorbit serios când am zis că o luăm ușor. Aici am stat la un albergue municipal în incinta gării din Deba, Geltoki Pilgrims Hostel. Foarte fain hostelul, ne-a costat 5 euro de persoană.

Ziua 4: Deba – Markina 24 km
A fost o zi frumoasă, ne-am plimbat mult prin pădurile din Țara Bascilor și ne-am bucurat de răcoarea umbrei. În Markina am stat la Markina Pilgrims Hostel pe bază de donații. Am avut o seară frumoasă de vorbă la câteva beri cu mai mulți pelerini de prin toată lumea. Am cunoscut-o pe Ana din Spania alături de care am mers câteva zile.

Ziua 5: Markina – pe malul râului Goiako Erreka în preajma podului roman Arzubi, aproximativ 18 km
Au continuat pădurile frumoase și sătucele din Țara Bascilor. După câteva ore de mers am găsit cel mai extraordinar loc de campat. Inițial voiam să ajungem în Gernika adică să mergem 25.5 km. Însă vremea, starea și compania prietenului nostru Gianluca și a Anei din Spania ne-au determinat să ne terminăm ziua mai repede de cât plănuisem. Am campat pe malul râului Goiako Erreka, lângă o cascadă incredibilă. Vă recomandăm acest loc de campat. Chiar înainte să treceți peste podul Arzubi, săriți gardul ghimpat de pe dreapta și mergeți pe malul râului până veți vedea cascada și locul perfect de campare.

Raiul pe pământ. Cascada care ne-a oferit cea mai frumoasă muzică de somn.

Ziua 6: de pe malul râului Goiako Erreka în preajma podului roman Arzubi – Gernika – Gaztelugatze – Bilbao, aproximativ 15 km
În ziua asta am mers pe jos vreo 7-8 km din locul în care am campat până în Gernika, ne-am despărțit de Ana și Gianluca și am luat autobuzul până la Gaztelugatze. De unde ne-a lăsat autobuzul și până la mănăstire au fost cam 4 km dus-întors. Și apoi autobuzul până în Bilbao. Vizita asta nu a fost pe traseu marcat Camino, însă noi vă sfătuim să mergeți pentru că este incredibil. Cred că am mers în total vreo 15 km în ziua aia. Am stat la Claret Enea Pilgrims Hostel și ne-a costat 11 euro de persoană, printre cele mai scumpe cazări pe care le-am plătit.

Mănăstirea Gaztelugatze.

Ziua 7: Bilbao – Portugalete 20 km
A fost un traseu de-a lungul portului și zonei industriale. Se poate chiar lua metroul între cele două orașe pentru că sunt în prelungirea unul altuia, aproximativ. Noi ne-am bucurat de priveliște, deși a fost numai pe asfalt. În Portugalete, am stat la Portugalete Pilgrim Hostel, în sala de sport, pe bază de donații.

Ziua 8: Portugalete – Castro Urdiales 35 km
Am ieșit din Țara Bascilor și am intrat în Cantabria. O schimbare vizibilă la cum arată și sunt organizate orașele. Traseul a fost unul extraordinar, chiar pe coasta oceanului. Între noi și ocean era doar un garduleț de lemn. În Castro-Urdiales, am ajuns târziu pentru că nu mai mersesem atât încă din prima zi și nu am mai găsit locuri de cazare la Catro Urdiales Pilgrims Hostel, însă ne-au lăsat să campăm în curtea albergueului pentru 2 euro de persoană. Gianluca ne-a ajuns din urmă după ce a mers 45-50 km, un alt pelerin i-a oferit cadou un cort și iată ca din ziua aia am început să campăm cu toții.

Ziua 9: Castro Urdiales – Laredo 34 km
O zi plină de soare pentru noi, prea mult soare. Noi am fost total nepregătiți și am făcut insolație în ziua aia. Traseul a fost destul de greu și lung pentru noi pentru că a fost și pe șosea, am urcat și munți, a fost greu. Am stat pentru prima oară într-un camping pentru că nu găsisem nici o zonă bună de campat înainte de oraș. Aici am făcut pauză două zile să ne recuperăm pentru că am mers 70 de km în doar 2 zile. Am stat în campingul Regaton pe care vi-l recomandăm cu toată inima, au o plajă frumoasă, au servicii bune și prețuri acceptabile.

Ziua 10: Laredo
Ne-am super relaxat. Nici măcar nu am mers să vizităm orășelul. Am stat la plajă și am trăit pentru prima oară fluxul și refluxul oceanului cu picioarele în apă.

Băieții se relaxează pe fundul mării.

Ziua 11: Laredo – San Miguel de Meruelo 20 km
Ok, time to walk again! Santiago, vrem să ajungem la tine. Planificasem să ajungem în Guemes la un albergue pentru pelerini foarte fain, însă deși credeam că ne-am odihnit, beșicile și bătăturile nu ne-au dat pace și ne-am oprit la RiCa Hostel, un albergue privat, în curtea căruia am campat.

Ziua 12: San Miguel de Meruelo – Loredo 15 km
A fost un traseu extraordinar, chiar pe coasta oceanului, am mers pe un traseu nemarcat pentru o perioadă până am ajuns la una dintre plajele din Loredo. Ne-am oprit în campingul din Loredo, Derby Loredo Camping.

Ziua 13: Loredo – Requejada 31 km
A fost o zi lungă si grea pentru noi, ne-am certat tare și eu, Eliza, aproape că am cedat. Gianluca a decis să stea 2-3 zile în Loredo pentru că a făcut tendinită și trebuie să se odihnească. Din Loredo până în Santander am luat un ferry boat ca majoritatea pelerinilor. Pe jos ar fi fost vreo 30 de km adică încă o zi. Am ajuns la ora 21:55 în Requejada, adică cu 5 minute înainte să se închidă alberguele Santa Campoamor Pilgrims Hostel. Nu am mai găsit locuri dar ne-au lăsat să campăm în curte pentru 2 euro de persoană.

Ziua 14: Requejada – Cobreces 22 km
A fost o zi mai bună, am mers domol, ne-am lins rănile mentale și am trecut prin Santillana del Mar, un orășel extraordinar de frumos care ne-a mai ridicat moralul și energia. În Cobreces am stat la Cobreces Pilgrims Hostel în cadrul unei mănăstiri și a fost pe baza de donații.

Ziua 15: Cobreces – San Vicente de la Barquera 22 km
Am mers pe plaje, pe munte și prin păduri. O zi perfectă. Am stat la campingul El Rosal de lângă o plajă cu nisip fin și auriu.

Ziua 16: San Vicente de la Barquera – La Franca 20 km
Am ieștit din Cantabria și am intrat în fabuloasa Asturias. Din prima ne-am dat seama cum s-a schimbt peisajul și arhitectura, mult mai bogată, mai pompoasă și mai frumoasă. Am stat în campingul Playa de La Franca, chiar lângă plaja La Franca care este pe primul loc în topul celor mai frumoase plaje pe care le-am văzut vreodată.

Ziua 17: La Franca – Cue 20 km
Un traseu memorabil și extrordinar pe coasta oceanului. Am luat traseul alternativ care ne-a dus pe cărări rar străbătute de pelerini. A fost extraordinar când am trecut întâmplător și am vizitat la insistențele altor vizitatori peștera Cubijeru. În ziua aia am deci să ne oprim înainte de Llanes cum plănuisem și am campat în curtea bisericii San Roman din Cue.

Ziua 18: Cue – Celorio 7 km
În ziua asta am vorbit și am căzut de acord să ne luăm curând încă o zi liberă, să ne bucurăm de ocean, de valuri și de plaje. Trecând întâmplător pe lângă un camping ne-am decis să intrăm să întrebăm doar cât costă să ne mai facem o idee deoarece ultimele campinguri în care am stat ni s-au părut cam scumpe. Am dat peste cel mai extraordinar camping și loc ever așa că am decis să rămânem…2 zile! Campingul Playa de Troenzo care este chiar pe coasta oceanului lângă Punto Truenzo. Must see!

Ziua 19: Celorio
Am stat la plaja, am făcut baie în ocean, ne-am plimbat pe mica peninsuliță care ne-a dus la Punto Truenzo și ne-am relaxat cu cea mai tare vedere pe care am avut-o vreodată din cort.

Ziua 20: Celorio – Cueres 18 km
Am mers prin păduri, pe la umbră, ne-am îndepărtat un pic de ocean și am stat la Belen House, o casă privată pe bază de donații. Casa unui cuplu din Germania care au făcut Camino de câteva ori și s-au deci să se mute și să deschidă un albergue pe Camino del Norte. Gianluca ne-a ajuns iar din urmă! Ne-am rugat și am mâncat împreună, am plâns și ne-am speriat de sunetele pe care le-am auzit toată noaptea. Noi am dormit în cort, în curtea casei.

Ziua 21: Cueres – La Isla 24 km
În sfârși ne-am reîntors la ritmul normal de mers. Am avut un traseu frumos, cu păduri, cu ocean, cu sătuce. Am campat în curtea bisericii Paroquia de Santa Maria de Tona care este chiar lângă plajă.

Ziua 22: La Isla – Amandi 23 km
Un traseu frumos, pe dealuri, munți și sătuce. Ne-am oprit la La Ferreria Pilgrim Hostel, un albergue privat deschis de o familie de spanioli pe bază de donații. Gianluca și-a continuat traseul pentru că trebuia să ajungă în Gijon a doua zi neapărat.

La alberguele din Amandi. Încă 376 de km.

Ziua 23: Amandi – Gijon 29 km
A fost un drum greu, cu 2 munți de urcat și de trecut, a fost cald, însă pentru noi a trecut foarte repede drumul pentru că am avut companie. Ne-am întâlnit cu Alex din România, un antreprenor în domeniul online. În Gijon am stat la El Peregrino Hostel, un cămin studențesc pe care am plătit 10 euro de fiecare, cu reducere pentru că am stat pe rezervarea lui Alex și doamna de la recepție ne-a băgat 3 într-o cameră de 2. Magia Camino ne-a salvat!

Ziua 24: Gijon – Aviles 25 km
Ziua asta ne-a adus aminte de ziua a 7-a între Bilbao și Portugalete. Am mers de-a lungul unei zone industriale de prelucrat metale, a fost mult asfalt, însă a fost înorat și numai bine de mers. Ne-am luat la revedere de la Alex, el a luat-o înainte pentru că se grăbea să ajungă la Santiago. În Aviles am stat în Pedro Solis Pilgrims Hostel pentru care am dat 6 euro de persoană.

Ziua 25: Aviles – El Pitu 26 km
Inițial plănuiam să mergem doar 20 de km, însă aplicația nu ne-a dat informații bune și alberguele la care plănuiam să stăm nu avea loc de camping iar paturile erau scumpe. Așa că am mers până în campingul din El Pitu.

Ziua 26: El Pitu – Cadavedo 29 km
A fost o zi care ne-a luat prin surprindere pentru că am urcat și am coborât 7 coline. A fost frumos, dar neașteptat. Am ajuns în Cadavedo la alberguele municipal unde am stat în curte cu cortul. Am plătit 5 euro.

Ziua 27: Cadavedo – La Almuna 15 km
A fost o zi călduroasă, am urcat pe munte și ne-am îndepărtat de ocean. Ultima parte a fost pe șosea. Am fost fericiți când am ajuns la alberguele municipal, cu paturi libere și 5 euro pe noapte.

Ziua 28: La Almuna – La Caridad 33,5 km
Nu ne aducem aminte cum a fost ziua asta, deși a fost lungă. În telefon avem doar 2 fotografii cu dealurile mărginite de ocean. În La Caridad am stat în alberguele municipal A Carida Pilgrims Hostel, într-o școală cu 5 euro pe noapte.

Ziua 29: La Caridad – Santa Gadea 20 km
A fost un drum frumos, am ales să mergem pe traseul de hiking european GR care ne-a dus pe coastă, am mers prin lanuri de porumb și am simțit briza oceanului. Ne-am oprit și am campat într-un loc extraordinar care este pe locul 2 cele mai tari locuri în care am campat vreodată, în curtea bisericii San Lorenzo care se întâmplă să fie pe un deal, pe coastă, cu vedere la ocean.

Ziua 30: Santa Gadea – San Xusto 27,5 km
După vreo 8 km de Santa Gadea, am intrat în Galicia, un pic triști știind că va fi ultima zi în care vom avea oceanul aproape. Am mers pentru prima oară pe ceață, prin păduri de eucalipt, cu o atmosferă de filme. În San Xusto am stat la alberguele municipal cu 5 euro.

Vremea perfectă de mers.

Ziua 31: San Xusto – Gontan 25,5 km
Astazi am urcat muntele care ne-a facut sa transpiram si sa ne intrebam de ce facem Camino. A fost abrupt și lung, a fost soare și am avut puțină apă. Am vorbit serios despre cum a fost experiența noastră pe Camino până acum, ce am învățat și ce vrem să facem mai departe. În Gontan, am stat la alberguele Xunta de Galicia Pilgrims Hostel pentru 6 euro de persoană.

Ziua 32: Gontan – Vilalba 22 km
A fost o zi ușoară, credem, pentru că nu ne aducem aminte prea bine pe unde am mers și ce-am făcut. În Vilalba, am stat la alberguele Xunta de Galicia care este cu vreo 2 km înainte de orașul Vilalba, 6 euro de persoană.

Ziua 33: Vilalba – Baamonte 18 km
Am decoperit mai mult zona rurală a Galiciei, care este surprinzător de asemănătoare cu satele românești. A fost o zi ușoară, plată și scurtă, am mers prin păduri cu umbră și am avut companie un cuplu de americani, Tim și Corey, pe care i-am întâlnit cu câteva zile înainte. A fost o zi frumoasă. Ne-am decis să mergem puțin ca să îl așteptăm pe Luca ca să continuăm Camino și să intrăm în Santiago cu toții.

Ziua 34: Baamonte – A Cabana 25,5 km
Ne apropiem din ce în ce mai mult de Santiago și deja devenim entuziasmați. Traseul a fost drep si ușor, prin sătuce și păduri, ne-a plăcut. În A Cabana am stat la A Cabana Hostel, un albergue municipal cu arhitectură futuristăm 6 euro de persoană.

Aproape de A Cabana.

Ziua 35: A Cabana – Sobrados dos Moxes 14,5 km
Deși au fost doar 15 km, a fost o zi călduroasă cu asfalt destul de mult. Am vrut să stăm în Sobrado dos Moxes pentru experiența de a dormi chiar într-o mănăstire de călugări care oferă cazare pentru 120 de pelerini în fiecare seară, pentru 6 euro/persoană. Am participat la slujbă, am vorbit cu călugărul de serviciu despre tot felul și ne-am simțit ca în Harry Potter prin coloanele de piatră vechi din secole trecute.

Ziua 36: Sobrado dos Moxes – Arzua 22 km
O, Doamne! O, Doamne! Ne apropiem de Santiago! Toată ziua am vorbit despre ce o să facem când ajungem la Santiago. Ne-am dat cu presupusul…ba că una o să plângă (subsemnata), ba că unul o să își care rucsacul până în fața catedralei, ba că unul o să facă un duș înainte să ajungă la catedrală. Pe lângă asta, știam că în Arzua o să ne întâlnim cu Camino Francez despre care am auzit că este mega aglomerat și de abia așteptam să vedem cum este să mergi cu zeci de pelerini în același timp. Uite așa a fost tot drumul, plin de entuziasm, curiozități și sentimente. În Arzua, nu am mai prins loc liber la alberguele municipal și am stat pentru prima oară la un albergue privat, Arzua Hostel, care ne-a costat 10 euro de persoană. Aaa și drumul nici nu ni-l mai aducem aminte.

Ziua 37: Arzua – Santiago de Compostela 39 km
This is it! Ultima zi! Am rămas toți trei cam fără cuvinte pentru o mare parte din drum. De dimineață, am mers cu zeci de pelerini pentru vreo 4-5 ore. A fost o experiență ciudată, dar interesantă în același timp. Mulți s-au oprit la jumătatea drumului, însă noi am decis să continuăm ca să ajungem la Santiago în aceeași zi. A fost o zi lungă, plină de emoții, de pauze și de tresăltări de inimă, crezând că după fiecare curbă sau colț vom vedea Santiago sau catedrala. S-a întâmplat mai târziu decât credeam. Pentru Santiago, am făcut pentru prima oară o rezervare pentru cazare cu o zi înainte. Și bine am făcut pentru că în Santiago este destul de greu să găsești cazare în ultimul moment.

Camino del Norte nu este așa flexibil cu etapele, câteodată trebuie să respecți etapele scrise în aplicație sau trebuie să îți plănuiești cu o seară înainte cât ai să mergi în funcție de unde găsești cazare. Sunt sate și orașe fără albergueuri municipale și chiar și fără albergueuri private. Camino del Norte nu este așa de popular ca alte rute de Camino, iar serviciile pentru pelerini sunt mai restrânse. Noi am fost norocoși că ne-am luat cortul și echipament de gătit, asta ne-a dat multă flexibilitate să dormim aproape oriunde. Înainte de a începe Camino del Norte să vă stabiliți un buget pe care sunteți dispuși să îl cheltuiți pe cazare pentru că asta va determina și câți km veți merge, în ce orașe vă veți opri să dormiți și mai ales de unde veți începe.

Buen Camino, peregrinos!

Liz, Leo și lumea


Share and love: