Cappadocia, Turcia – ghid complet pentru trei zile

Cappadocia, Turcia – ghid complet pentru trei zile
Share and love:

Eu am mai fost în Cappadocia acum vreo 8 ani și țin minte că mi-a plăcut. Parcă mi-a lăsat o amintire de misticism, de mister. Dar este foarte posibil să fie o impresie pe care voiam să mi-o lase Cappadocia. Aveam doar 20 de ani și eram plecată cu Erasmus în Ankara pentru un semestru. Așa că preocupările mele erau altele la momentul respectiv, adică distrcție, prieteni și multă vorbărie internațională. Iar excursia până în Cappadocia era prilejul perfect pentru toate astea.

Pe scurt, nu îmi mai aduc aminte aproape nimic de atunci. Știu doar că am mers cu un tur organizat pentru studenții Erasmus, deci nu trebuia să mă preocup de nimic organizatoric. 

Însă voiam cu tărie să vizitez din nou Cappadocia, de data aceasta cu Leo, un pic mai prezentă și interesată de tot din jurul meu. Ne-am organizat excursia singuri, fără tururi ghidate, grupuri sau bani cheltuiți aiurea. Vrem să vă spunem de pe acum că noi am făcut această excursie cu buget foarte redus, că am mâncat bine, am vizitat cele mai frumoase locuri și nu ne-am abținut doar de la suveniruri, lămpi și obiecte din ceramică.

 

Trei zile în Cappadocia: ce am făcut și ce am văzut

Noi nu am luat nici un tur și nici nu ne-am închiriat o mașină pentru că nici unul dintre noi nu are permis. Așa că am folosit mijlocul de transport în comun, am făcut autostopul și am planificat fiecare zi cu o seară înainte.

 

Prima zi în Cappadocia

Prima zi în Cappadocia a fost ziua noastră preferată. 

 

1. Zelve Open Air Museum  

Am decis să mergem la Zelve Open Air Museum, am luat un microbuz din Göreme până la muzeu și am făcut cam 20 de minute. Am ajuns de dimineață pe la 10 și nu era foarte mulți turiști. Așa că am avut peisajele doar pentru noi. 

La plimbare prin orașul Zelve.

Istoria Zelve Open Air Museum

Parcul este de fapt un oraș părăsit sculptat în stâncă unde a trăit cea mai numeroasă comunitate din zona Cappadocia. Orașul are trei văi, iar traseul are indicatoare ca să te ajute să te orientezi. Aici au locuit în pace creștini și musulmani până în 1924 când creștinii au fost evacuați pentru schimbul de populație dintre Grecia și Turcia. La începutul anilor 1950, orașul a fost evacuat complet deoarece eroziunea rocilor punea în pericol viața locuitorilor. Din păcate orașul și stânca încă se erodează din cauza vremii. 

Zelve Open Air Museum Cappadocia Turkey
Într-una dintre bisericile din Zelve Open Air Museum

Experiența noastră

Noi ne-am plimbat cam trei ore prin oraș și nu am omis nici o alee, casă sau stâncă. Am văzut case destul de complexe, cu dormitoare, bucătării și hol, biserici, o moschee și o piață publică unde se adunau oamenii pentru diverse activități. Am rămas de-a dreptul fascinați de priveliști și de cum au ales oamenii să trăiască până la jumătatea secolului XX. 

Zelve Open Air Museum Cappadocia Turkey
Un mic cartier de locuințe la Zelve Open Air Museum

După ce am terminat plimbarea, am băut un ceai chiar la ieșirea din parc ca să ne mai încălzim. Sunt câteva ceainării și magazine de suveniruri care cred că sunt mai animate vara. 

Zelve Open Air Museum Cappadocia Turkey
Piața publică pentru întâlniri.

 

Cât costă biletul?

Un bilet pentru Zelve Open Air Museum costă 18 TL / 12,5 RON și include și intrarea la Paşabağı. 

Mai multe despre Zelve Open Air Museum în articolul de aici. 

 

2. Valea Paşabağı

Apoi am făcut autostopul până la Paşabağı. Sunt cam 3 km între Zelve Open Air și Paşabağı, dar era destul de frig să mergem pe jos tot drumul. Oamenii sunt foarte deschiși și opresc imediat pentru autostop. Mai ales în zona Cappadocia unde sunt multe de vizitat și localnicii sunt obișnuiți cu turiștii backpackeri ca noi.

Pasabagi Valley Cappadocia Turkey
Valea Paşabağı

 

Despre Valea Paşabağı

La Paşabağı sau Monks Valley (ro. Valea Călugărilor) am rămas din nou de-a dreptul fascinați de peisaj. Aici veți vedea niște formațiuni stâncoase care seamănă cu niște hornuri. Aceste hornuri se găsesc în mai multe locuri din Cappadocia, dar cele din Paşabağı sunt cele mai impresionante.

Valea Paşabağı

Se mai cheama Valea Călugărilor deoarece aici a venit Sfântul Simion să se izoleze de pelerinii care voiau să vadă ce minuni face. O capelă îi este dedicată și sculptată într-o grupare de trei hornuri. 

 

Experiența noastră

Noi ne-am plimbat în această vale cam 2 ore, ne-a plăcut mult mai ales că am avut companie doi căței cuminți. Dar poate fi vizitată și în jumătate de oră dacă sunteți pe grabă. Poți să vizitezi capela dedicată Sfântului Simion și alte câteva încăperi sculptate de alți călugări. Sunt mai multe cărări pe care le poți explora. 

Valea Paşabağı

 

TIP: Vă sfătuim să vizitați Zelve Open Air Museum și valea Paşabağı una după alta pentru că sunt la doar 1 km distanță.

Mai multe despre Valea Paşabağı în articolul de aici.

 

A doua zi în Cappadocia

A doua zi ne-am trezit foarte devreme pe la ora 6 dimineața ca să vedem faimoasele baloane care zboară la răsărit.

 

1. Sunset view point

Am mers la Sunset Point care este foarte aproape de hostelul Terra Vista. Am urcat cam 10 minute și am ajuns într-un loc cu o priveliște minunată asupra orașului. Din păcate, zborul a fost anulat din cauza vremii, bătea vântul destul de tare și nu au primit permisiunea din partea meteorologilor. Ne-a părut un pic rău, însă mai aveam și următoarea dimineață disponibilă.

Oricum priveliștea a fost frumoasă.

TIP: Întrebați la recepția hotelului cu o seară înainte dacă vor zbura baloanele a doua zi dimineață. Iarna este incert chiar și cu câteva ore înainte din cauza vremii.  

Satul Goreme.

Intrare în zona panormică este 3 TL / 2 RON de persoană. 

Am luat micul dejun inclus la hostel și am plecat spre Durunkuyu cu un autobuz din autogara din Göreme. Am făcut cam 30 de minute până în orașul Derynkuyu de unde am mai luat un microbuz spre orașul subteran încă 20 de minute. Biletele au costat între 10-15 TL / 7-10 RON fiecare.

 

2. Orașul subteran Derinkuyu

Orașul subteran Derinkuyu este unul dintre cele mai adânci orașe subterane din zonă cu camere până la 85 m adâncime. Este îndeajuns de mare încât să încapă 20.000 de locuitori adică cam populația orașului Hârlău și Covasna la un loc. Cu tot cu animale și provizii de mâncare.

Eu și Ibrahim într-un tunel din Derinkuyu.

 

Despre Derinkuyu

Orașul subteran Derinkuyu este foarte complex deoarece înauntru are presă de făcut ulei și vin, are grajduri, pivnițe, camere pentru depozitat mâncare, rezervoare de apă, fântâni și capele. Derinkuyu a fost folosit până în secolul XX de către grecii creștini care au fost evacuați în 1923.

Tunelurile sunt destul de înguste și joase că nu poți să stai drept. Au făcut tunelurile intenționat așa ca să pună într-o poziție vulnerabilă orice inamic reușea să intre. Asta nu este singura inovație, ci și sistemul de aerisire, ventilație și scurgere format din peste 15.000 de canale prin care intra aer curat. 

 

Experiența noastră

Este foarte răcoare înăuntru și este deschis mai puțin de jumătate publicului. Chiar și așa, o vizită tot durează cam două ore dacă îți iei timpul necesar să vizitezi toate camerele. Nu sunt deloc zone cu informații, așa că ori vă luați un ghid, ori vă salvați pe telefon toate informațiile dinainte așa cum am făcut noi. 

 

TIP: Să vă luați ceva mai gros de îmbrăcat deoarece este mult mai rece ca afară.

TIP 2: Să vă închiriați un ghid sau să salvați informații despre oraș pe telefon deoarece nu sunt informații nicăieri.

 

Cât costă biletul?

Intrarea pentru o persoană este 50 TL / 35 RON.

Mai multe despre orașul subteran Derinkuyu în articolul de aici. 

 

3. Castelul Uçhisar

Următoarea oprire a fost castelul Uçhisar care este la doar câțiva km depărtare de Göreme. Am luat autobuzul din orașul Derynkuyu și am făcut cam jumătate de ora până la Uchisar. Din stația de autobuz până la castel am mers pe jos cam 10 minute. Castelul este pe o stâncă și nu vă trebuie hartă să ajungeți la el pentru că se vede. Este cel mai înalt punct din zona Cappadocia și se vede chiar din Göreme. 

Uchisar Castle Cappadocia Turkey
Am urcat până sus unde este steagul.

 

Despre castelul Uçhisar

Castelul acesta este o altă experiență extraordinară și vă sfătuim cu tărie să nu îl ratați. Turul prin castel te duce până sus și priveliștea este breath-taking cu Pigeon Valley (ro. Valea Porumbeilor) și Muntele Erciyes în depărtare. Chiar la poalele castelului se întinde o vale care poate fi explorată lejer cu cărări bătătorite care te duc în diverse încăperi în piatră, unele dintre ele foarte complexe, cu dormitoare, ferestre și praguri. 

Uchisar Castle view Cappadocia Turkey
În zare se vede Muntele Erciyes.

 

Experiența noastră

Noi am avut noroc de o zi senină și cu soare așa că am putut să vedem până departe. Când am ajuns în vârful castelului am rămas uimiți de frumusețea priveliștii. Cred că am stat acolo în vârf aproape o oră. Am prins și chemarea la rugăciune care se auzea de la singura mochee din sat. Și sentimentul a fost ireal pentru că câtecul s-a auzit în ecou în toată valea și a creat o atmosferă foarte mistică. Toți turiștii am făcut liniște și cred că unii au și meditat. 

Uchisar Castle Cappadocia Turkey
Priveliștea din alt unghi.

 

TIP: Cred că aici este cea mai bună priveliște pentru apus, așa că vă sfătuim să vizitați castelul un pic înainte de apus. 

Uchisar Castle Cappadocia Turkey
Noi doi.

 

După ce am terminat vizita la castel, am coborât și am explorat câteva case de lângă. Am coborât pe o cărare care ne-a dus prin câteva case sculptate în piatră. Iar una dintre ele probabil este o cafenea în timpul verii. Dar puteți să vizitați și biserici, încăperi pentru morminte și altele dacă vă aventurați mai jos în Pigeon Valley. 

 

Cât costă biletul?

Biletul costa 10 TL / 7 RON ceea ce este foarte puțin din punctul nostru de vedere. Și 1 TL / 0.7 RON ca să vă uitați prin binoclu.

După ce am vizitat castelul și împrejurimile, eram deja obosiți și se făcea târziu. Am făcut autostopul până în Göreme și am mers să mâncăm niște pide umplute cu diverse bunătăți. Apoi, direct la hostel să ne încălzim la un ceai. 

Mai multe despre Castelul Uçhisar puteți să citiți în articolul acesta. 

 

A treia zi în Cappadocia

A treia zi de explorat Cappadocia a fost și ultima pentru noi. Dar am avut noroc că plecarea a fost seara la 9 deci am avut toată ziua la dispoziție.

 

1. Göreme Open Air Museum

Am fost în dubii dacă să vizităm Göreme Open Air Museum de asta am tot amânat să luam o decizie până în ultima zi. Știam că biletul este 56 TL / 39 RON, mai scump ca la orașul subteran Derinkuyu. Știam că este un sit religios și că vom vedea doar biserici. În plus, vizitasem deja Zevle Open Air Museum care ne-a dat o idee despre cum arată un orășel sculptat în piatră. 

Goreme Open Air Museum Cappadocia Turkey
În drum spre Goreme Open Air Museum.

 

Despre Göreme Open Air Museum

Pe de cealaltă parte, Göreme Open Air Museum este cel mai faimos obiectiv de vizitat când ești în Cappadocia și se afla la doar 15 minute de mers pe jos de hostelul nostru. Așa că am hotărât să îl vedem pentru că niciodată nu se știe când vom mai ajunge în Cappadocia.

 

Majoritatea bisericilor care pot fi vizitate la Göreme Open Air Museum au fost construite și pictate între secolele X – XII, dar unele dintre ele datează chiar din secolul al-III lea. Göreme Open Air Museum poate fi considerat un loc de pelerinaj pentru creștini deoarece aici au fost contruite printre primele biserici creștine din istorie. În secolele III – IV, creștinii au găsit valea din Cappadocia ca fiind locul perfect să se adăpostească de persecuții. 

Goreme Open Air Museum Cappadocia Turkey

 

Se găsesc biserici și lăcașe de rugăciune sculptate în piatră peste tot în Cappadocia, dacă vă veți plimba prin Rose Valley sau alte văi pe care le putei vizita fără să plătiți bilet. 

Dacă nu vă luați ghid sau nu închiriați un ghid audio cu căști, vizita o să dureze cam o oră și ceva. Noi cam atât am stat, am citit toate plăcuțele cu informații, ne-am făcut fotografii și ne-am bucurat de soare. 

Nu se pot face fotografii înauntru bisericilor.

 

Cât costă biletul?

Biletul costa 56 TL / 39 RON de persoană și nu include intrarea la cea mai impresionantă biserică din complex pentru care trebuie să mai plătiți 20 TL / 14 RON. Noi nu am făcut asta.

În schimb, în bilet mai intră vizita la o mănăstire în afara complexului, vis-a-vis de intrarea în Göreme Open Air Museum. 

Sincer, ni s-a părut biletul un pic cam scump, de 3 ori mai scump ca biletul de la Zelve Open Air Museum care pe noi ne-a impresionat mai mult ca Göreme Open Air Museum. 

După ce am vizitat Göreme Open Air Museum, am fost să mâncăm un kebap bun și ne-am pornit din nou la drum. 

 

2. Rose Valley

Deși era destul de frig, am vrut să vizităm și Rose Valley care s-a dovedit o plimbare extraordinară. Din Göreme am mers cam 25 de minute până la Rose Valley. 

Chiar dacă era un pic înnorat și bătea vântul am decis să ne aventurăm prin vale și să nu ne întoarcem pe aceeași cale. 

Rose Valley Cappadocia Turkey

Am dat de mai multe case sculptate în piatră care sincer pot adăposti perfect backpackerii care vor să campeze, în special vara. Am văzut multe formațiuni de piatră și forme de relief interesante. Cu siguranță vara este mult mai frumos.

 

Rose Valley Cappadocia Turkey

După plimbarea asta care a durat cam 3 ore, ne-am întors înapoi, ne-am luat bagajul de la recepția hostelului și am plecat spre Istanbul cu autocarul. 

Bineînțeles că puteți să vizitați și să faceți mult mai multe ca noi în trei zile. Dacă vă luați tururi ghidate sau vă închiriați o mașină cu siguranță puteți să ajungeți în mai multe locuri. 

Nouă ne pare rău ca nu am reușit să facem mai multe hikeuri, însă chiar era destul de frig. Sunt câteva văi în zona Cappadocia care pot fi explorate fără să plătești bilet și experiența este mult mai autentică decât la Göreme Open Air Museum spre exemplu. Depinde doar de voi, de timpul pe care îl aveți și bineînțeles de buget. 

 

Cum am ajuns în Cappadocia?

Noi am plecat din Gaziantep cu un autocar cu compania Nevșehir. Vă recomandăm să folosiți această companie pentru că veți avea un drum de clasa I. Fiecare scaun avea televizor cu câteva programe, câte două cotiere ca să nu treci prin lupta de stăpânire a cotierei din mijloc și era construit perfect pentru dormit. 

Un domn ne-a servit pe toată durata călătoriei cu ceai, cafea, apă, suc și cu snacksuri. 

Opririle pentru toaletă s-au făcut o dată la 2 ore pentru câte 15 minute în stații special amenajate pentru autocare, cu toalete curate, magazine și restaurante. La fiecare pauză se făcea curat în autocar. 

Și wifi gratuit pe toată durata cursei. 

Singura chestie este că nu am stat împreună. Ne-am luat biletele cu câteva zile înainte și mai erau doar câteva locuri. Le-am luat pe cele mai apropiate unul de altul, dar eram obligați să fim de același sex cu persoana de lângă noi. Deci eu am stat lângă o fată, iar Leo lângă un domn și nu ar fi acceptat să facem schimb de locuri. 

 

Buget pentru o persoană:

Gaziantep – Nevșehir = 90 TL / 65,5 RON

Drumul a durat 7 ore. Și ne-am cumpărat bilete de pe obilet.com

Am ajuns în autogara orașului Nevșehir la ora 18.30. Acolo am mai așteptat aproximativ încă o oră să mergem spre Göreme, satul unde urma să fim cazați și unde vă sfătuim și pe voi să stați. Drumul cu microbuzul din Nevșehir până în Cappadocia durează cam 30 de minute și este destul de frecvent. Un bilet costă 7 TL / 5 RON.

Când am ajuns în Cappadocia, pe la ora 20.00, am trăit unul dintre cele mai frumoase momente din cele 4 zile petrecute acolo. Ningea încet cu fulgi mari și rari, satul era în liniște, luminițe aprinse peste tot și o atmosferă din cărțile de povești cu prințese. Nu ne venea să credem cât este de frumos și ce moment feeric trăim. 

 

Unde să stai în Cappadocia?

Vă sfătuim să vă cazați în Göreme cât veți vizita Cappadocia deoarece este un sătuc foarte frumos chiar în centrul Cappadociei. Din Goreme puteți ajunge ușor și repede la toate obiectivele turistice principale atât cu mijloacele de transport în comun, cât și dacă vă închiriați mașină. 

Am făcut o selecție de hoteluri și hosteluri la care să vă cazați în Goreme. Toate locațiile oferă micul dejun inclus și au oferte pentru tururi ghidate în jurul Cappadociei. De asemenea, la recepție vă puteți rezerva zborul cu balonul sau un tur ghidat. 

 

Buget de corporatist

Dacă aveți un buget generos, vă sfătuim să stați într-un cave house (ro. casă sculptată în piatră).

Goreme Valley Cave House este un hotel cu camere de piatră decorate cu obiecte și covoare tradiționale turcești care crează o atmosferă autentică. Și au și o terasă înaltă cu o priveliște minunată asupra orașului. Au camere duble pentru cupluri și familii sau camere cu mai multe paturi pentru grupuri de prieteni. 

 

Buget de cuplu

Kamelya Cave Hostel este locația perfectă pentru cuplurile cu un buget mediu. Hostelul oferă camere simple, sculptate în piatră cu paturi duble, dar și cu paturi suprapuse. Hostelul este simplu, aproape de autogară și cu o terasă frumoasă. 

 

Buget de backpacker

Terra Vista Hostel este perfect pentru tine dacă ai făcut autostopul până în Goreme și îți place să îți petreci timpul cu alți aventurieri. Este un hostel pentru backpackeri cu camere cu 4 sau 6 paturi și cu o cameră comună drăguță. Noi am stat aici pentru trei nopți și ne-a plăcut foarte mult. Personalul este amabil, oferă ceai gratuit după-amiaza și este foarte central. 

SAU

Economisește bani și închiriază un apartament sau o garsonieră pe AirBnb.

Folosește codul nostru accesând acest link și primești un cadou de 50$ pentru prima ta rezervare. 

Noi folosim AirBnb destul de des pentru că ne place să avem bucătăria noastră și să ne gătim când avem chef.

 

Călătorie frumoasă în Cappadocia! 

 

Mai multe despre Cappadocia:

 


Pin it pentru mai târziu

 

Liz, Leo și Turcia, 

1 world = 1 love


Share and love: