Ce să vizitezi în Gaziantep într-o zi

Ce să vizitezi în Gaziantep într-o zi
Share and love:

Gaziantepul este un oraș istoric al Turciei, aproape de Siria, de Marea Mediterană, de orașul antic Zeugma, de centrul kurzilor din Turcia. Adică este un oraș cu foarte multe influențe, culturi și oameni. Pe lângă toate astea, Gaziantep este unul dintre orașele locuite încă din cele mai vechi timpuri, din anul 3600 î.Hr. Dar partea cea mai frumoasă este autenticitatea orașului. 

Dacă ai întreba un turc ce să vizitezi în Gaziantep, cel mai probabil ți-ar răspunde că ar trebui să vizitezi toate restaurantele, patiseriile și street-food-urile. Pentru că în Gaziantep mâncarea este extraordinar de bună, de diversă și de ieftină! Gaziantep este recunoscut UNESCO pentru diversitatea felurilor de mâncare și a deserturilor care se gătesc aici. În ciuda istoriei bogatea orașului, sincer, mâncarea ar trebui să fie pe primul loc când veți vizita Gaziantepul.

 


Trei motive pentru care să vizitați Gaziantepul în articolul acesta.


 

5 locuri de vizitat în Gaziantep

Printre toate restuarantele, kebăpăriile și băclăvăriile, noi vă sugerăm să vizitați câteva locuri care pe noi ne-au impresionat:

 

1. Zeugma Mosaic Museum

The Gipsy Girl este cel mai emblematic mozaic din muzeu și este simbolul orașului.

Zeugma Mosaic Museum este cel mai mare muzeu de mozaic din lume cu peste 1700 m2 de mozaicuri. Muzeul este dedicat mozaicurilor găsite în orașul antic Zeugma, fondat de unul dintre generalii de armată a lui Alexandru cel Mare în anul 300 î.Cr. Majoritatea mozaicurilor au fost salvate în anul 2000 când arheologii au realizat că orașul va fi complet inundat și mozaicurile pierdute pentru totdeauna. 

Mozaicurile sunt impresionante, unele foarte mari și recuperate aproape complet, și reprezintă povești și personaje din Grecia Antică. Ele au servit ca podele și decorații interioare în vilele din Zeugma. Mozaicurile sunt de-a dreptul extraordinare pentru că ne arată nivelul artistic și de design interior superior din vremurile acelea, dar și bogăția orașului. 

 


Puteți să citiți mai multe despre muzeu și despre cele mai importante mozaicuri în articolul acesta.


 

Câteva dintre mozaicurile pe care le veți vedea și care sunt cu adevărat deosebite din punctul nostru de vedere sunt The Oceanos and Tethys Mosaic, The kidnapping of Europe Mosaic and The Gipsy Girl. Acesta din urmă este special pentru tehnica folosită prin care ochii fetei urmăresc privitorul. Este aceeași tehnică folosită de Leonardo da Vinci în portretul Mona Lisei.

Program de vizită:  Luni – Duminică: 09:00 – 16:30 (casa de bilete) / 17:30 (muzeul)

Tarife: Adulți: 25 TL / 18 RON

Gratuit pentru elevi, studenți și profesori peste 65 ani. Însă cred că este valabil doar pentru cetățenii turci.

Adresa: Hacı Sani Konukoğlu Blv

 

 

2. Castelul din Gaziantep

Vederea asupra orașului de la castel.

Castelul este construit pe un deal în centrul orașului și datează din secolul al II-lea d.Hr. Inițial a fost construit de Imperiul Hittie ca un punct de observare, ca mai apoi să fie transformat într-un castel de Imperiul Roman și extins de către Împăratul Iustinian. Castelul este foarte bine restaurat, însă nu este la fel de complex ca un castel dintr-o țară europeană. Este mai mic, cu mai puține încăperi deschise publicului. Însă sunt câteva motive pentru care se merită vizitat.

În interiorul castelului, chiar la intrare, începe un hol lung și frumos cu informații despre istoria Imperiului Otoman. Se concetrează pe războiul de independență dintre 1920-1921, în care locuitorii Antepului, cum era denumit orașul înainte de Primul Război Mondial, au dat dovadă de un eroism și naționalism extraordinar. Ei au jucat un rol decisiv în acest război, în urma căruia există teritoriul Turciei așa cum îl știm astăzi. Numele orașului s-a schimbat din Antep în Gaziantep, gazi însemnând veteran. 

 

Portretele veteranilor.

Dacă nu vă interesează în mod special istoria, al doilea motiv pentru care ar trebui să vizitați castelul este panorama frumoasă. Doar atunci am realizat cât este de întins orașul. Te poți plimba de-a lungul zidurilor în timp ce admiri peisajul orașului. Este și o terasă mică sus de unde puteți bea o cafea turcească.

 

Program de vizită: Luni – Duminică: 08:30 – 17:30

Tarife: Adulți: 10 TL / 7 RON

Studenți și profesori: gratuit

Adresa: Naip Hamamı Sokak

 

3. Trei bazaruri

Gaziantep este un oraș foarte ieftin, pe bune! Nu sunt deloc turiști străini, așa că prețurile nu sunt exagerate. Nu prea se negociază, din acest motiv. Dar Gaziantep este orașul perfect pentru cumpărături de toate categoriile. Fistic, haine, ceainice, suveniruri, condimente, bijuterii de toate. Se merită să zburați din Istanbul până în Gaziantep tocmai ca să vă faceți cumpărăturile aici. 

 

Bazarul orașului

Bazarul orașului nu are un nume pentru că este ca un mic cartier cu străuțe pietonale pline de magazine, cafenele, vânzători ambulanți. Este în cartierul Şahinbey care este central. Aici puteți să găsiți haine, condimente, mâncare, bijuterii, electro-casnice și multe altele. O plimbare prin acest bazar este o experiență foarte autentică pentru că este foarte aglomerat aproape exculsiv cu localnici. Vă sfătuim să vă cumpărați un ceai și un desert de la una dintre cafenele și să observați freamătul oamenilor, cum vorbesc, cum negociază și cum își fac cumpărăturile. Noi ne-am plimbat de câteva ori prin bazarul acesta și ne-am pierdut de fiecare dată. Tot aici este locul perfect să vă cumpărați bijuterii din aur dacă vă plac. Sunt foarte multe magazine care vând bijuterii din metale și pietre prețioase și din câte ne-am dat seama se mai pot negocia un pic prețurile. 

Program orientativ: Luni – Duminică: 09:00 – 19:00 

Adresa: Se poate intra de pe multe străzi, depinde din ce parte veniți. Noi am intrat tot timpul de pe Gaziler Cadessi și ne dădea senzația că este strada principală a bazarului. 

 

Bakırcılar çarşısi

Bakırcılar çarşısi este Bazarul de Cupru și este o altă experiență autentică. Bazarul acesta a fost înființat de municipalitatea orașului pentru a reînvia practica veche a zonei de a lucra cuprul manual. Credem că sunt în jur de 200 de ateliere cu cosari care prelucrează cuprul manual și îi poți vedea cum fac asta în fața magazinelor. Fac ibirice și ceainice foarte deosebite și parcă am simțit sudoarea și munca depusă în fiecare model. Așa că ne-am cumpărat și noi un ceainic și suntem super încântați de el. 

Program: Luni – Duminică: 09:00 – 20:00

Adresa: Eskici Çarşısı Sokak

Ibrice făcute din cupru.

În fața magazinului, domnul lucra manual la o tavă din cupru.

Zincirli Bedesten

Zincirli Bedesten este un bazar acoperit de pe timpul otomanilor. A fost renovat și acum găzduiește comercianți care vând diverse suveniruri mai prețioase precum eșarfe de mătase, candelabre turcești, ateliere de lemn și altele. Aici prețurile sunt un pic mai mari și unii dintre comercianți vorbesc și engleza. 

Program: Luni – Duminică: 08:00 – 19:00

Adresa: Alaüddevle Sokak, nr. 30

Leo la intrarea în bazarul Zincirli Bedesten.

4. Gaziantep Culinary Museum 

După cum am mai menționat și în alte articole, Gaziantep este un oraș sub protecția UNESCO la categoria gastronomie. Este recunoscut în Turcia pentru diversitățile de mâncare și bineînțeles că are și un muzeu gastronomic. Muzeul este în incinta unei case vechi și frumos restaurate. Ne sunt prezentate ustensile de bucătărie vechi și sunt reproduceri cu bucătării turcești. 

Aici am aflat că Gaziantep are o bucătărie așa renumită pentru că îmbină arome, condimente și ingrediente din regiunea mediteraneană și din Mesopotamia, cu rețete turcești, arabe și cu mari influențe din bucătăria asiriană și hittite. Localizarea geografică este cheia deoarece Gaziantep este o regiune cu toate cele patru anotimpuri și este într-o zonă culturală bogată pe unde au trecut multe popoare. Iar localnicii au profitat din plin, s-au inspirat de la toți și folosesc absolut toate ingredientele cultivate în zonă. 

 

De ce este gastronomia din Gaziantep așa renumită?

– Bulgurul este un ingredient important deoarece este folosit la supe, legume umplute, pilaf, chiftele și salate.

– Vinetele au un loc special în rețetele gospodinelor. 

– Chiar și fructele se gătesc în feluri principale de mâncare precum vișinele, prunele, caisele, merele, smochinele, gutuiele. 

– Iaurtul este inclus în multe rețete precum mâncărică de ceapă, cartofi cu iaurt, chiftele din bulgur, supă de iaurt, sos de iaurt, fasole cu iaurt. 

– Folosesc foarte multe condimente precum piper, mentă, tarhon, șofran, cimbru, ciuperci uscate, cuișaore, sumac, chimen, fenicul, scorțișoară.

– Folosesc toate metodele de gătire. Printre cele mai populare sunt în oale de ceramică, prăjire, fierbere, grilling, la aburi, coacere, pe plită, în cuptor sau pe cărbuni. 

– Folosesc diferite metode să păstreze ingredientele peste iarnă. Folosesc aproape aceleași metode ca și noi adică murează legumele, fac compoturi, gemuri și dulcețuri de fructe. Dar pe lângă astea, ei usucă foarte multe fructe și legume și fac multe paste.

 

FUN TIP: Brutarul, măcelarul și grădinarul sunt interconectați. Majoritatea locuitorilor din Gaziantep își cumpără legumele, apoi carnea și apoi se duc la brutar să le pună pe toate tocate într-o pâine în cuptor să se coacă. Veți vedea că lângă fiecare brutărie este o măcelărie și un magazin cu legume. 

 

Puteți să intrați și pe site-ul oficial: http://www.eminegogusmutfakmuzesi.org  

Program: Luni – Duminică: 08:30 – 17.30

Tarife: Adulți: 10 TL / 7 RON

Adresă: Karagöz Mah. Sadık Dai Sok. No:16

 

5. Kurtuluș Camii

În mocheea Kurtuluș eram doar noi doi.

Moscheea Kurtuluș a fost construită ca o biserică armeană în 1892 de un arthitect armean. După ce s-a terminat Războiul de Independență în 1923, a fost transformată într-o închisoare până în anii 70. În 1980 a fost transformată în moschee, transformând clopotnița într-un minaret. Moscheea este foarte frumoasă și liniștită chiar dacă este una dintre cele mai mari moschei din Gaziantep.

Vă sfătuim să o vizitați pentru că puteți să meditați în liniște. Nu sunt mulți localnici și nici turiști. 

 

Important tip: Este interzis să vizitați moscheile în timpul rugăciunii. Așa că este bine să vă plănuiți vizita înainte sau după orele de rugăciune.

 

Intrare liberă.

Adresa: Cami Sokak nr. 10

 

Ceasul care anunță orele de rugăciune în moschee. Pe primul rând este data, apoi ora, iar următoarele 6 rânduri sunt orele de rugăciune din ziua respectivă.

Unde să mănânc lahmachun, baklava și beyran?

Acestea sunt doar trei din mulțimea de feluri de mâncare pe care le puteți comanda în restaurantele din Gaziantep.

 

Çıtır Lahmacun

Turkish lahmacun
Leo, lahmachunul și salatele.

Noi am încercat lahmachunul la restaurantul specializat Çıtır Lahmacun. Este un loc micuț, drăguț și foarte aglomerat. Are și terasă afară dar era destul de frig când am fost noi. Domnii care servesc sunt foarte rapizi și receptivi. O porție este destul de mare și vine automat cu un platou mic cu ridichi, pătrunjel și lămâie. Ayranul este făcut tot acolo pentru că este servit direct în pahar.

Domnul care ne-a servit ne-a întrebat ceva în turcă după ce ne-a luat comanda și noi am spus automat evet (ro. da) fără să înțelegem. Și ni s-a adus o farfurie cu salată de vinete. Cred că lahmachunul se servește cu salată de vinete. Doar că salata lor de vinete conține doar vinete tocate, fără ceapă sau maioneză.

Totul a fost super bun. Lahmachunul este cald și crocant pentru că se coace în cuptor pe loc, ayranul este proaspăt și servirea este foarte bună. Nouă ne-a plăcut și vă recomandăm să mergeți acolo.

Pentru 3 porții de lahmachun, o salată de vinete, o cola și un ayran am plătit 50 TL / 36 RON.

Adresa: Sacır Sokak No. 19

 

Dukat Kebap

Beyranul este o ciorbă tradițională pentru regiunea Gaziantep și se servește deobicei la micul dejun. Este o ciorbă de carne de miel, cu orez, usturoi și pastă de ardei. Beyranul este faimos pentru că este o ciorbă foarte picantă. Există și versiunea nepicantă pe care am încercat-o eu. Se servește cu lămâie și pită.

Restaurantul Dukat Kebap este foarte drăguț și spațios. Este recunoscut pentru kebap, beyran și lahmacun. Servirea ne-a impresionat. Nici nu comandasem încă, că am fost serviți cu două tipuri de salate, lămâie și çiğ köfte cu un coș cu pită. Foarte bune toate. Ciorba a fost chiar delicioasă deși eu nu prea mănânc carne de miel. Leo și-a comandat varianta originală și picantă. La sfârșit am comandat două ceaiuri care au fost din partea casei.

Beyran picant alături de toate bunătățurile care au venit din partea casei.

Aici am comandat doar două ciorbe beyran și două ape plate și am plătit 46 TL / 33 RON. Însă restul a fost din partea casei.

Adresa: Korutürk Caddesi No. 36

 

Baklava

Noi am cumpărat baclava doar dintr-un singur loc pe care nu îl mai găsim pe hartă și nu ne mai aducem aminte cum se cheamă. Dar ce vă pot sfătui este să încercați cât mai multe locuri specializate în baclava. Toate vor fi pe măsura așteptărilor. Sunt foarte multe locuri cu baclava în Gaziantep.

Kilogramul de baclava costă aproximtiv 40 TL / 29 RON. Noi ne-am luat 10 bucăți de fiecare dată și am plătit 30 TL / 22 RON. Cinci bucăți de fiecare este îndeajuns din punctul nostru de vedere. Și vreți să vă luați baclava cu fistic în mod special.

 

Sunt mult mai multe muzee și locuri de vizitat în Gaziantep, dar dacă aveți doar o zi la dispoziție, aceste locuri sunt cele mai frumoase și reprezentative pentru oraș.

 

Liz, Leo și Turcia,

1 world = 1 love


Share and love: