Cele mai frumoase locuri de vizitat în Cartagena

Cele mai frumoase locuri de vizitat în Cartagena
Share and love:

Noi am vizitat Cartagena într-o zi, însă suntem siguri că poți petrece 2-3 zile în oraș fără să te plictisești. Dacă prinzi weekend-ul și mergi și la plajele frumoase de lângă oraș.

Deși ne așteptam la mai multă măreție, la mai multă încărcătură istorică, Cartagena este un oraș laid back și chill care nu pune prea multă presiune pe turiști. Asta ne-a plăcut. Oamenii sunt foarte relaxați, nu sunt vânztori ambulanți care să îți vândă suveniruri, nu sunt nici persoane care să te invite în restaurante și nici alte situații care ar face turiștii să scoată banii din buzunar. Noi am vizitat Cartagena în septembrie, deci poate deja trecuse perioada turistică. 

Urcând spre catedrală, fără nici un turist în cadru.

Dar, de ce ne așteptam la mai multă măreție din partea orașului? Pentru că Cartagena a făcut parte dintr-un imperiu și are o localizare strategică și un port la care mulți au râvnit de-a lungul istoriei. Cartagena a fost cel mai mare port al Spaniei, dar și unul dintre cele mai importante porturi din Marea Mediterană. Portul din Cartagena este de fapt un golf spațios înconjurat de patru dealuri pe care sunt construite fortificații de apărare. Iar la intrarea îngustă în golf încă mai sunt bateriile de artilerie. Aceste aspecte cu siguranță ne dau de înțeles despre dorința de apărare împotriva celor care au vrut să cucerească Cartagena.   

 

Istoria Cartagenei

Orașul a fost fondat în secolul III î.Cr. de către generalul carthaginian Hasdrubal din Carthage, un oraș din Tunisia, pe ruinele unei așezări antice iberice. Cartagena înseamnă în feniciană oraș nou (kart-hadasht) și o vom numi Noua Carthage.

Pe lângă așezarea strategică la mare, Noua Carthage a fost importantă atât pentru Carthage cât și pentru Roma datorită resurselor bogate de argint din zona de est a orașului. Carthagii au scos tone de argint din zona asta care au contribuit la bogăția Carthagei, dar i-a și ajutat să plătească tribut Romanilor în Primul Război Punic (264-241 î.Cr.). 

Lângă port.

În 209 î.Cr., romanii au luat prin surprindere armata Noii Carthage, profitând de faptul că nici unul dintre generalii Carthagi nu era în apropiere, și au atacat orașul. După câteva zile de lupte în care locuitorii și armata au luptat cu vrednicie împotriva romanilor, au fost doborâți de un atac surpriză. Romanii i-au obligat să se predea, câștigând astfel bătălia. Cartagena a fost anexată Romei și a fost portița de intrare a romanilor în peninsula Iberică. 

Din 409 d.Cr. Cartagena a fost ocupată de vandali, vizigoți, romani, iar vizigoți, până în 714 d.Cr. când a fost cucerită de musulmani. În 1245, Regele Alfonso X cucerește Cartagena și stabilește legile creștinismului. În anii care au urmat, Caratagena a decăzut din punct de vedere economic și nu și-a revenit până în secolul XVIII când a redevenit cel mai puternic port de la Marea Mediterană. 

Ni s-a părut important să rezumăm un pic istoria Cartagenei ca să înțelegeți cât de important a fost orașul și portul de-a lungul istoriei pentru atât de multe imperii. Să aveți o idee atunci când vă veți plimba pe străzile Cartagenei. 

 

Ce este de vizitat în Cartagena?

Vedere asupra Teatrului Roman printr-o poartă a catedralei.

Noi nu ne-am făcut un plan, ci ne-a lăsat purtați de intuiție. Și sincer vă sfătuim și pe voi să faceți asta. Majoritatea obiectivelor turistice sunt centrale așa că nu trebuie să vă faceți griji că nu veți găsi ceva. Din păcate, era luni când am vizitat noi orașul și multe muzee și obiective erau închise precum Teatru Roman și Muzeul Național de Arheologie Subacvatică, pe care voiam noi să le vizităm în mod special. 

 

PONT

Lunea toate muzeele și multe obiective turistice sunt închis. Plănuiți-vo excursia în oricare altă zi a săptămânii.

 

1. Portul din Cartagena

Portul este destul de mare și o plimbare de-a lungul lui este foarte relaxantă. Sunt mici parcuri și cafenele, însă priveliștea plină de iahturi, bărci, bărcuțe și vase este cea mai interesantă. Sunt sute de iahturi legate de port, cu nume amuzante, modele diferite, care mai de care mai scumpe și mai strălucitoare. Ce frumos este! Trebuie să recunoaștem că și noi ne-am dori o călătorie care să străbată Oceanul Atlantic într-una dintre iahturile din port. 

Portul din Cartagena văzut de pe dealul de la Concepciòn.
Ambarcațiuni parcate în port.
O barcă de pirați.

 2. Muzeul Național de Arheologie Subacvatică

Este cunoscut sub numele de AQUA Museum și noi am fi vrut să îl vizităm foarte mult. Este chiar în port și îl veți identifica imediat după arhitectura futuristă. În cadrul muzeului veți descoperi expoziții care vă vor explica cum funcționează procesul arheologic subacvatic și o colecție de artefacte ce aparțin unor corăbii din antichitate când se făcea comerț pe Marea Mediterană de către romani și fenicieni. Incredibil!

Nu am vizitat muzeul dar vă lăsăm cu o coadă de balenă, oamgiu adus vieții subacvatice.

Veți mai vedea reconstrucții de corăbii, dar și diferite comori descoperite de arheologi sub apele din zonă. Cea mai importantă comoară descoperită este comoara Nuestra Señora de las Mercedes, un vas de război care s-a scufundat în secolul XIX cu aproximativ 500.000 de monede de aur și argint. Însă povestea acestei comori este mult mai complicată decât credeți.

 

Povestea comorii Nuestra Señora de las Mercedes

V-o spun pe scurt aici pentru că este foarte interesantă. În 1804, vasul Nuestra Señora de la Mercedes venea însoțită de o flotă din Montevideo, Uruguay înspre Cádiz, Spania încărcată cu argint, aur, scorțișoară și quinoa. Aproape de țărmul spaniol, flota a fost interceptată de armata marină britanică, obligându-i să vină în portul britanic pentru inspecție. Generalul spaniol a refuzat, britanicii i-au atacat și vasul s-a scufundat cu toată comoara și cei 250 de oameni de la bord. 

Derulăm timpul cu 200 de ani în viitor până în 2007, când compania americană Odyssey Marine Exploration a descoperit rămășițele navei cu tot cu comoară. Compania a transportat totul în SUA. Cercetătorii spanioli și-au dat seama că descoperirea le aparținea și au început un proces în insanță pentru a recupera comoara. Peru a încercat să intre în proces spunând că comoara a fost jefuită de spanioli de pe teritoriile lor. Instanța a decis că comoara aparține Spaniei deoarece atunci Peru era colonie spaniolă. Procesul a durat până în 2013, când comoara a fost trimisă către Spania.

Pentru mai multe informații despre povestea asta care nouă ni se pare o poveste contemporană cu pirați puteți să aflați în acest documentar.

Ah, goana după aur este reală! Se simte în sângele nostru! 

 

3. Ficușii centenari

Pe noi ne-au cucerit ficușii și frumusețea lor. Așa că vă sugerăm să vă opriți și să le analizați rădăcinile întinse și înalte care parcă sunt din Stăpânul Inelelor.

Puteți admira frumusețea ficușilor și în port, și în Plaza de Espana, Muralla del Mar, campusul universității Muralla și în fața guvernului militar. Unii dintre ei au mai mult de 100 de ani. 

Un ficus incredibil în Plaza Hèroes de Cavite.

Dacă vă hotărâți să faceți o pauză pe rădăcinile lor, nu uitați să folosiți un spray împotriva insectelor sau țânțarilor pentru că sunt foarte mulți.

Același ficus de mai aproape.

4. Catedrala din Cartagena

Nu se știe exact când a fost construită inițial catedrala. Însă știm că în 1250, s-au început restaurările la cererea regelui Alfonso X, însă în secolele care urmează este lăsată în paragină. În secolul XIX este restaurată, însă este bombardată și aproape distrusă în 1939 în cadrul Războiului Civil Spaniol și de atunci a fost abandonată. 

Așa arată interiorul catedralei.

Este interesant să o vizitați, în față are o mică curte cu vedere spre Cartagena. Iar dacă continuați să urcați înspre Castillo de la Concepciòn veți trece pe deasupra Teatrului Roman. 

Vederea asupra orașului din fața catedralei.

5. Teatrul Roman

Când am vizitat noi Teatrul Roman era închis pentru că era luni, însă tot am avut parte de o priveliște foarte frumoasă asupra teatrului. 

Așa că vă sfătuim să vă gândiți de două ori înainte să plătiți 6 euro de persoană cât costă intrarea. 

Vederea asupra teatrului roman de pe cărarea care duce către Castillo de la Conceptiòn.

Teatrul Roman din Cartagena a fost contruit între anii 5-1 î.Cr. și are 2000 de locuri. A folosit drept piață între secolele III-VI de către romani și bizantini. În secolul XIII a fost construită Catedrala Veche a orașului, în partea de sus a amfiteatrului.

Ce este interesant despre acest amfiteatru este că a fost descoperit de abia în 1988, iar lucrările de arheologice și restaurarea au durat până în 2003. 

Vedere de mai sus, cu teatrul noi și cel vechi.

6. Castillo de la Conceptiòn

Castelul este construit pe unul dintre cele cinci dealuri care protejează orașul, Cerro de la Concepciòn. Edificiul a fost construit din materiale rămase din perioada romană precum coloane, pietre funerare și piloni. Castelul datează din perioada regelui Henry III din secolul XIV. Este înconjurat de grădini frumoase cu câțiva păuni colorați, iar în vârf puteți să vizitați Muzeul de Istorie al Cartagenei. 

Unul dintre păunii care se plimbă printre turiști.
Grădinile oferă câteva locuri de unde puteți privi orașul. 

7. Calle Mayor

Este o zonă pietonală care leagă Piața San Sebàstian din nordul orașului cu portul. Calle Mayor este clasica stradă dintr-un centru vechi plină de magazine, terase și clădiri cu o arhitectură foarte frumoasă. 

De-a lungul străzii puteți admira Palatul Consistorial, Cazinoul din Cartagena, Biserica Santo Domingo și Casa Llagostera.

Obiectivele de mai sus pot vizitate lejer în câteva ore de plimbare prin Cartagena. 

Palatul Consistorial de la începutul străzii Mayor.
Leo făcând poza de mai sus cu semnul de la Camino de Santiago sub picioare. Din Cartagena începe una dintre cele mai lungi rute a pelerinajului către Santiago de Compostela. Mai multe despre pelerinajul pe Camino de Santiago puteți să citiți aici.

 

Dacă mai aveți timp o zi sau două vă sfătuim să:

  • descoperiți muzeele orașului (Muzeul Municipal de Arheologie, Muzeul Militar, Muzeul Războiului Civil Spaniol și Muzeul Naval), 
  • vizitați minele de argint din La Uniòn care este la 12 km de oraș (sunt autobuze care merg până acolo), 
  • mergeți până la Bateria de Castillitos care vă va oferi o priveliște minunată,
  • sau ajungeți până plajele din apropiere dacă vremea este frumoasă. Playa de Calblanque, La Cortina Cove sau Playa de la Cala sunt câteva dintre plajele din apropierea orașului.

 

Plimbare frumoasă,

Liz, Leo și Spania.

Sperăm că va fi de folos articolul acesta pentru vizita voastră în Cartagena.

Share and love: