Cinci zile în Cipru: plajă, Larnaca și Nicosia

Cinci zile în Cipru: plajă, Larnaca și Nicosia
Share and love:

Nu am mai scris de mult un articol pe blog, de când a început pandemia și mi s-a părut irelevant să mai scriu de călătorii din trecut. Până să vină pandemia pusesem și multă presiune pe mine să scriu constant pe blog, până ce nu am mai scris deloc. 

Eram atunci într-o perioadă din aia captivă în propria dramă în care voiam să scriu mult, voiam să performez, voiam să scriu frumos, voiam să ating niște standarde nerealiste și toate dorințele astea mă împiedicau să scriu propriu-zis. Are sens?

Anyway, sunt mai mult decât excited că scriu acum aceste rânduri după un an and I really don’t want to jinx it. 

Am fost în Cipru! Și a fost amazing! Am ales destinația asta pentru că am găsit bilete ieftine de avion direct din Iași în Larnaca, pe plaja. Aeroportul este foarte aproape de plajă. 

Și am decis să scriu ce am făcut, cât am cheltuit și cum a fost. Am stat 5 zile și simțim că am fi putut sta lejer o lună dacă ne închiriam și mașină. Plănuim să ne mai întoarcem după ce prind și eu un pic de experiență cu condusul. Am permis de trei luni, dar nu am mai condus de atunci. Plus că în Cipru se conduce cu volanul pe dreapta ca în Marea Britanie. 

 

Istoria Ciprului pe scurt

Când ne-am cumpărat biletele nu știam mai nimic despre Cipru, decât că este o țară divizată cu Turcia și că are plaje frumoase. 

Cipru este o țară cu foarte multă istorie dureroasă. Cum drama noastră națională este comunismul, la ei drama lor națională este invazia turcească în anii 70, care au ocupat aproape o treime din teritoriul insulei. Astfel, partea de nord-est a insulei se autointitulează Republica Turcă a Ciprului de Nord, o țară recunoscută doar de Turcia. 

Între cele două țări este o graniță păzită de trupele Națiunilor Unite pentru a se asigura că mențin pacea. 

Granița dintre Nicosia de Nord și Nicosia de Sud

Capitala Ciprului, Nicosia este singura capitală din lume divizată. Nicosia este și capitala Ciprului, și capitala Republicii Turce a Ciprului de Nord. 

Pe scurt, insula a fost ocupată în 1957 de Imperiul Otoman care a domnit 300 de ani până în 1878 când a venit Imperiul Britanic să îi elibereze de sub otomani. Și-au obținut independența de la britanici după 80 de ani, în anul 1960. Însă țara a rămas cu tensiuni între cele două etnii, grecii ciprioți și turcii ciprioți. În 1974, Grecia a decis să-și anexeze insula Cipru, iar răspunsul Turciei a fost invazia militară în partea de nord a insulei. După doar câteva zile, au ocupat partea de nord unde locuiau preponderent turci. 

În 1983, partea de nord s-a declarat ca Republica Turcă a Ciprului de Nord și au alungat în sud toți grecii ciprioți de pe teritoriu. Așa au procedat și grecii ciprioți, alungând toți turcii în nord. 

Granița dintre cele două teritorii a fost închisă până în 2004. 

Intrarea în Republica Turcă a Ciprului de Nord

Cred că este foarte important să știu măcar puțină istorie din țara pe care o vizitez, ca să înțeleg relațiile sociale și modul de viață. 

 

Ce am făcut cinci zile în Cipru?

În Cipru sezonul se încheie pe 31 octombrie, noi am fost norocoși că am mai prins 5 zile de căldură. Chiar în ultima zi deja bătea vântul și numai curajoșii se mai băgau în apă.

  1. Prima zi de recunoaștere în Larnaca
  2. A doua zi de vizită în Larnaca: Kition, castelul și Biserica Sfântul Lazăr
  3. A treia zi de relaxare în Larnaca: plajă și lacul sărat
  4. A patra zi în Nicosia
  5. A cincea zi de la revedere

 

Prima zi de recunoaștere în Larnaca

În prima zi am ajuns pe la ora 4 după-amiază, am ajuns la cazare, ne-am lăsat bagajele și ne-am plimbat prin oraș. Am ajuns la plajă și ne-am plimbat pe pontonul marinei din Larnaca. 

De aici se pot rezerva excursii de o zi cu barca, excursii de scufundări, excursii de pescuit, excursii la apus, tururi de câteva ore cu șalupe. Noi nu am mai prins pe nimeni. Erau închise, iar la numerele de telefon mi-a răspuns doar o tipă care ne-a spus că deja s-a încheiat sezonul. 

 

A doua zi de vizită în Larnaca: Kition, castelul și Biserica Sfântul Lazăr

A doua zi în Larnaca a fost dedicată pentru vizitat serios orașul. Ne-am trezit la ora 05.30 ca să prindem răsăritul pe plajă și a fost o experiență foarte faină pentru că soarele iese din mare și face un spectacol de lumini roșii și portocalii. Am făcut cred că 100 de poze cu soarele, pescărușii, marea, cu noi cred că am stat aproape două ore și ne-am băut și cafeaua la o tarabă de pe plajă.

 

Orașul antic Kition din Larnaca

După ce am mâncat micul dejun, am fost să vizităm orașul antic Kition. Am plătit 2,5 EUR bilet/persoană. Am vrut să vizităm ruinele orașului pentru că a fost construit de greci după războiul troian, în secolul XIII înainte de Hristos (what?!), s-a dezvoltat foarte mult și s-au găsit multe artefacte și obiecte de ceramică. 

Se vizitează cam într-o oră, este destul de mic. Sunt panouri cu informații în mai multe locuri cu date istorie care explică importanța orașului. 

Pentru noi a fost primul contact cu măreția istoriei antice a insulei. 

Este deschis de luni până vineri iar orele diferă în funcție de sezon. 

 

Castelul din Larnaca

După am mers până la Castelul din Larnaca care este chiar pe plajă. Am plătit și aici 2,5 EUR/bilet/persoană însă sincer nu este cine știe ce de vizitat. Sunt zidurile exterioare și turnurile pe care poți să urci, curtea interioară cu câteva mașinării de război și câteva camere cu arme și alte obiecte arheologice. 

Construcția fost începută la sfârșitul secolului al XII-lea, dar s-a dezvoltat ca un fort o dată cu dezvoltarea orașului și portului Larnaca, în secolul XIII. 

Nouă ne-a plăcut însă puteți să săriți peste obiectivul ăsta. 

 

Moscheea Djami Kebir

Am vrut să vizităm moscheea Djami Kebir care este chiar lângă castel și este cea mai importantă moschee din centrul orașului. Este foarte frumoasă pe exterior, însă nu am intrat. Înainte să urcăm scările am citit semnul cum că femeile trebuie să își acopere picioarele și mâinile. Eu eram în pantaloni scurți și în tricou. De obicei în orașele turistice unde sunt și moschei, au la intrare halate, eșarfe sau alte materiale cu care să te acoperi. 

Așa că am urcat scările cât să văd dacă este la intrare un raft sau cuier cu halate. Nu am văzut nimic și spunând-i lui Leo că mai bine nu intrăm, a venit un domn și ne-a vorbit urât. Mai ales mie, mi-a spus că nu am voie și să plec acum. Mi-a făcut semn cu mâna de multe ori să plec. Eu nici măcar nu terminasem de urcat scările. Mi s-a părut cam urât sinceră să fiu. Mai ales că este o moschee la 50 de metri de plajă, o plajă care în noiembrie era încă full, într-un oraș heavily turistic.

Anyway, poate voi aveți mai mult noroc pentru că cred că este foarte frumoasă și pe interior.

Turnul moscheei

Biserica Sfântul Lazăr

Ne-am continuat drumul și am mers să vizităm Biserica Sfântul Lazăr care este cea mai importantă biserică ortodoxă din Larnaca. A fost construită în secolul al IX-lea peste mormântului Sfântului Lazăr. Se spune că după ce Iisus și Lazăr au înviat, Lazăr a fugit din Iudeea când a auzit zvonuri despre un complot împotriva lui. Apostolul Paul l-a numit Episcopul Kitionului (Larnaca), iar Lazăr a trăit în Kition încă 30 de ani până ce a murit a doua oară. Mormântul se poate vizita în subsolul bisericii. 

Biserica este frumoasă și în interior și în exterior. Este într-o mică piață cu cafenele și câteva restaurante. Verificați programul pentru că se închide la ora prânzului. 

 

Cartierul turcesc

Apoi ne-am plimbat prin cartierul turcesc care este plin de cafenele, restaurante și magazine. Am observat că sunt foarte multe ateliere care funcționează, ateliere de pielărie, de tâmplărie, de metale și cupru, atelier de făcut bărci, de pictat icoane, de fabricat bijuterii. Toate cu ușile deschise și cu meșterii care lucrau înauntru. Și pe lângă toate aceste ateliere sunt foarte multe magazine de antichități și vechituri. 

Cred că pe o insulă nu se aruncă totul, ci se restaurează, se repară și se revinde. Cred că atelierele încă funcționează pentru că nu se poate importa chiar totul, iar oamenii apreciază încă obiectele făcute manual și nu tirajele de milioane. 

 

A treia zi de relaxare în Larnaca: plajă și lacul sărat

În a treia zi am hotărât să ne relaxăm fără stres și mers pe jos prea mult și am stat la plajă de dimineață până la prânz. Am făcut baie, apa era încă caldă, iar nisipul fin. Apa nu este adâncă decât câțiva zeci de metri depărtare de plajă. Este o plajă publică, de oraș, dar destul de întinsă, cu șezlonguri și umbreluțe pentru care trebuie să plătești. Însă baia plajei este gratuită și super curată. În fața băii sunt dușuri care funcționează cu monede și dușuri doar pentru picioare gratuite. Sunt multe tonete cu de toate pe plajă cu prețuri foarte ok. 

 

Larnaca Salt Lake

Pentru apus, am decis să mergem la Larnaca Salt Lake (Lacul de sare) ca să vedem dacă au revenit păsările flamingo. Noi am mers cam 30 de minute pe jos din centrul orașului până la point view-ul de unde poți să cobori și să te plimbi pe fundul lacului. 

Cred că a fost cea mai faină experiență din Larnaca. Lacul este pe o întindere imensă, este al doilea ca mărime din Cipru și este o rezervație naturală protejată deoarece pe timpul iernii aici se adăpostesc peste 80 de specii de păsări călătoare. Cele mai populare sunt stolurile de flamingo care se odihnesc cam 2-3 luni. 

În timpul iernii, lacul acumulează apa ploilor și devine locul perfect pentru păsările călătoare. În restul anului, apa seacă și rămâne o crustă groasă de sare care îi dă un aspect de teritoriu extraterestru. 

Am mers destul de mult ca să prindem morile de vânt în apus, până ce am dat de o zonă noroioasă și umedă. 

 

A patra zi în Nicosia

În a patra zi, am luat autobuzul de ora 8 dimineața să vizităm Nicosia. Am făcut o oră și ceva și ne-am dat seama că am ajuns prea devreme. La 9 și jumătate totul era încă închis: muzeele, cafenelele și magazinele. Ne-am plimbat un pic pe străduțele din centru până s-a deschis Muzeul Leventis. 

Am vizitat Muzeul Leventis, Poarta Famagusta, Linia Verde, Muzeul Ciprului și am trecut granița în partea de nord a Nicosiei care este capitala Republicii Turce a Ciprului de Nord. 

Am vizitat Buyuk Han, bazarul și ne-am plimbat pe străduțe. 

Mai multe despre vizita noastră de o zi în Nicosia puteți să citiți aici. 

A fost o experiență super interesantă să traversăm granița, nu mă prefac să înțeleg suferințele oamenilor că nu am trăit niciodată asta. Însă pot să empatizez și să realizez ce înseamnă să fii forțat să pleci din casa ta și să ai foarte puține perspective să te întorci vreodată. 

 

A cincea zi de la revedere către Cipru

În a cincea zi și ultima, am avut avionul de la ora 17.00. Am dormit un pic mai mult, ne-am decazat de la Airbnb și după micul dejun am luat-o pe jos până la Plaja Mackenzie de unde am auzit că se văd avioanele foarte aproape de sol, după câteva secunde după ce decolează. 

Am mers pe malul mării, pe Piale Pasa, o promenadă foarte faină chiar pe țărmul mării. Am mers cam 45-50 de minute. Am ascultat valurile, ne-am imaginat că la capătul mării este țărmul Libanului și a Israelului, am cules pietre și ne-am făcut poze. 

Am trecut prin zona de turiști fancy ai Larnacăi, cu plaje private și hoteluri chiar pe plajă, până ce am ajuns la Plaja Mackenzie cu palmieri, restaurante și baruri chiar pe plajă. Mult mai fancy, mult mai liber și cu multe pisici super prietenoase peste tot. Chiar când am ajuns am și prins un avion. Capătul plajei este delimitată cu un gard care desparte plaja de pista de avioane a aeroportului. 

Cred că am mai stat cam o oră și ceva fără să mai treacă nici un avion. Am luat-o înapoi la pas spre centrul Larnacăi ca să luăm autobuzul spre aeroport. 

 

Cât am cheltuit cinci zile în Cipru?

Noi încercăm să călătorim cât mai low-cost cu absolut totul, iar vacanța asta au făcut excepție doar ieșirile la cină la o tavernă din Larnaca. 

Cei mai mulți bani i-am cheltuit pe mâncare, băutură și chestii de ronțăit, adică aproape 50% din toți banii pe care i-am cheltuit s-au dus pe mâncare. 

Am cheltuit aproximativ 150 EUR pentru două persoane, pentru cinci zile doar pe mâncare. Cred că am fi putut să cheltuim un pic mai puțin dacă nu am fi mâncat în trei nopți cina la o tavernă unde am lăsat cam 30 de euro pe seară. 

Am fi putut să ne gătim la cazare pentru că avea o bucătărie completă sau am fi putut să mâncăm la un fast-food. Ar fi fost alternative să cheltuim și mai puțin, asta vreau să spun.

Biletele de avion ne-au costat dus-întors pentru amândoi 93 de EUR. Adică 100 de lei de persoană pentru fiecare drum ceea ce ni s-a părut foarte puțin. Mai ales că a fost zbor direct din Iași în Larnaca. Le-am cumpărat de pe Wizz Air.

Cazarea am rezervat-o de pe Airbnb și ne-a costat 90 de EUR o cameră dublă pentru patru nopți într-un apartament cu trei camere. Apartamentul era la 15 minute de mers pe jos până la plajă și nu ne-a deranjat să împărțim spațiile comune cu alți turiști și cu proprietarul.

Am scris mai pe larg despre bugetul nostru de călătorie aici. 

 

Cipru a fost amazing pentru noi mai ales că suntem fascinați de viața pe insule. Eu am mai fost în Malta, am făcut island hopping în Croația și am fost în Rhodos, în Grecia. Și pot să spun că îmi place viața pe o insulă, este mai calmă, mai chill.

Data viitoare când ne vom întoarce, ne-am plănuit să facem trei chestii. În primul rând, să vorbim mai mult cu localnicii despre viață, prietenie și țara lor. În al doilea rând, să ne închiriem o mașină și să descoperim toată insula. În al treilea rând, să vizităm și partea turcească a insulei. 

Liz, Leo și Cipru, 

1 love = 1 world


Share and love: