Cuatro Calas – golfuri, plaje și drumeții

Cuatro Calas – golfuri, plaje și drumeții
Share and love:

Cuatro Calas este locul nostru favorit în regiunea Murcia pentru că sunt 4 golfuri cu 4 plaje incredibil de frumoase pe o lungime de 5 km. Și toate plajele sunt separate de dealuri. Este ca o drumeție în natură, este extrem de frumos și un pic solicitant. Puteți să mergeți și cu mașina din plajă în plajă dar considerăm că o să pierdeți multe peisaje frumoase. 

Cuatro Calas este lângă Aguilas, un orășel fost industrial la malul Mării Mediterane. Am ajuns în Aguilas cu trenul din Murcia în doar 2 ore. Cursa cu trenul este foarte frumoasă deoarece traversează deșertul murcian care ascunde niște priveliști breathtaking. 

O parte din deșert..la apus.

Și, din gara din Aguilas am mers pe jos. Și am mers pe jos. Și am mers pe jos până ce am ieșit din oraș și am ajuns la campingul în care ne-am pus cortul. Campingul este la doar 200 m depărtare de Playa del Matalentisco. După ce ne-am pus cortul, ne-am pornit la drum. Nu știam nimic despre Cuatro Calas și cum se ajunge în toate cele 4 golfuri. Văzusem doar niște imagini pe net și ne-am zis că trebuie neapărat să ajungem aici. 

Traseul pe care l-am făcut noi are probabil 5 km pentru că am mers exclusiv pe țărmul mării. Este cărarea de-a lungul traseului doar că câteodată se mai pierde. Nu vă faceți griji, mergeți tot înainte. 

Drumul spre una dintre plaje.

Plajele incluse în rezervația naturală Cuatro Calas sunt Playa Calarreona, Playa La Higuerica, Playa La Carolina și Cala Cerrada. Toate plajele au nisip fin și auriu. Însă, toate plajele sunt sălbatice adică nu veți găsi magazine de închiriat umbreluțe, șezlonguri, prosoape. Nici măcat magazine nu veți găsi. Doar câte o terasă pe fiecare plajă cu băuturi și un meniu de mâncare destul de minimal. 

 

1. Playa Calarreona

Este cea mai populară și este destul de mare. Este un bar hippie – reggae pe plajă care se cheamă Chiringuito Adàn y Cìa unde puteți face primul popas. 

Era foarte dimineață când am ajuns aici.

Ca să ajungeți la această plajă, veți trece întâi pe Playa Matalentisco care este de asemenea frumoasă și apoi veți urca pe un deal deșertic. Vă sfătuim să mergeți cât mai aproape de țărm. Cum urcați dealul veți vedea un drum și câteva case pe coastă. Treceți pe lângă ele. Deși drumul pare cam în paragină și se pierde la un moment dat, măcar aveți marea lângă voi. Pe majoritatea dealurilor veți vedea mici ruine din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Sunt ruine ale unor încăperi mici construite pentru lunetiști care apărau coasta. 

Una dintre ruinele de care ziceam mai sus. Și cu mine așteptând răsăritul.

Apoi, veți ajunge pe Playa La Cabaña care este ultima plajă mai turistică. De aici vă puteți cumpăra apă și câteva provizii. Playa La Cabaña este chiar lângă Playa Calarreona. Deci, bine ați ajuns în Cuatro Calas.

 

2. Playa La Higuerica

Plaja aceasta este un pic mai sălbatică și ca să ajungeți la ea, intrați deja într-un teritoriu cu o vegetație foarte unică. Pământul este nisipos, alb și sărat și acoperit cu plante unice care pot supraviețui unor astfel de condiții. Unele dintre plantele care cresc pe acest sol ostil se găsesc doar aici și în câteva zone din S-E Spaniei. Salsila, amaranți, sempreviva și barilă. Nici nu avem echivalentul lor în limba română deoarece sunt foarte rare pe pământ. 

Dar una dintre plantele acestea a constribuit semnificativ la dezvoltarea orașului Aguilas. Din salsola, deși seamănă mai mult cu o buruiană, se făcea săpun, potasă și cenușă de sodă pentru spălat hainele. Iar în secolul XVIII, Aguilas a ajuns să exporte aceste produse în Europa și nordul Africii. 

Coborând spre Playa La Higuerica cu vedere înspre Playa Carolina, în zare.
Plaja La Higuerica dimineața.
Playa La Higuerica seara.

3. Playa La Carolina și Cala Cerrada

Ca să ajungeți la ultimele două plaje din Cuatro Calas, urcați iarăși un deal și mergeți de-a lungul stâncilor vreo câteva sute de metri. Este o priveliște foarte frumoasă. 

Drumul între Playa La Higuerica și Playa Carolina.
Playa La Carolina.
Lângă Playa Carolina.

Aceste două plaje sunt cele emblematice pentru acest hike deoarece au niște formațiuni stâncoase interesante. Aceste locuri s-au format prin eroziunea rocii de argilă cu valurile mării. În Cala Cerrada sunt chiar peșteri foarte vechi în care au trăit oameni.

Cala Cerrada.
Cala Cerrada
Cala Cerrada.

PONT

Trebuie să vă luați încălțăminte bună de mers pe jos pentru că drumul este și pietruit, și cu nisip, și arid. Vă recomandă sandale de munte sau încălțări care să oferte suport piciorului. 

 

Unde am dormit noi?

Campingul Bellavista a fost primul camping fără iarbă ci doar deșert, piatră și praf. A fost o experiență interesantă și nu a fost întratât de inconfordabil pe cât credeam. Am plătit 6,75 euro de persoană plus încă 6,75 euro pentru cort adică 20,25 euro pentru o noapte pentru amândoi. După bugetul nostru, a fost un pic cam scump dar era cea mai ieftină variantă care ne oferea și apă potabilă, băi și dușuri.

Partea faină a Campingului Buenavista este că are o piscină încăpătoare și jacuzzi. Atunci a fost prima oară când am înțeles aroganța piscinelor în hotelurile de la mare. Marea și plaja erau chiar la 200 m depărtare, dar când afară sunt 40 de grade nu prea vrei să stai să te ardă soarele în mare. Așa că vii la piscină și te adăpostești când vrei la umbră. 

De la gară până la camping sunt 3,5 km care pot fi parcurși pe jos cum am făcut noi, cu un autobuz pe care plătești un bilet de vreo 2 euro sau puteți să încercați cu autostopul deși spaniolii consideră autostopul și autostopiștii foarte periculoși. 

Așteptam răsăritul pe unul dintre dealurile care despart plajele.
Răsăritul.

Vacanță frumoasă!

Liz, Leo și Spania.


Share and love: