Cum facem slow-travel fără să plătim cazare

Cum facem slow-travel fără să plătim cazare
Share and love:

Când ne începuserăm planurile de plecare în lume, știam că nu e realist să strângem într-atât de mulți bani cât să ne ajungă pentru 1-2 ani mai ales că voiam să rămânem pentru început în Europa unde este mult mai scump ca în majoritatea țărilor de pe alte continente. Ne-am planificat banii de cheltuială pentru Camino, iar restul de bani pentru mâncare, drumuri, vizite pentru încă 6 luni după ce terminăm Camino. Fără rezervări la hotel, AirBnb sau stat pe la prieteni și cunoștiințe.

Cum călătorim fără să plătim cazare?

După o scurtă discuție a tuturor variantelor, am căzut amândoi de acord să folosim platforma Workaway.info pe care îți poți căuta un voluntariat în vreo 178 de țări din lumea asta extraordinară, în schimbul cazării, a unei mese și a multor experiențe super faine. Depinde de gazdă ce are să îți ofere și de tine ce poți să faci sau vrei să înveți. Deobicei, gazdele caută persoane pentru o perioadă un pic mai lungă de timp decât ar dura un concediu în mod normal. Am văzut gazde care căutau pentru minim două săptămâni, alții pentru minim o lună.

Noi am căutat gazde care să ne primească pentru o perioadă mai lungă, care să ne ofere oportunitatea să învățam spaniola, să fie lângă un oraș mai mare, dar și lângă mare, și de unde să și învățăm ceva care ne-ar putea ajuta în călătoriile viitoare. Așa că am început să scriem mesaje la gazdele care sunt hosteluri din sudul Spaniei. Ne-am gândit că dacă pricepem un pic cam cum funcționează hostelurile, ne-ar fi ușor apoi să călătorim și să ne găsim joburi, că hosteluri sunt peste tot.

Semnul de la intrarea în curtea hostelul unde lucrăm.

Am scris vreo 7 mesaje fără niciun răspuns. Ne-am dat seama că hostelurile primesc chiar și sute de mesaje de la workawayeri pentru că oferă destul de multe, dar în special o grămadă de distracție. Ne-am cam bosumflat, însă nu ne-am dat bătuți și am dat peste Hostel La Casa Verde, un hostel super fain, cu review-uri bune, ziceau între 4-5 ore de lucru pe zi, două zile libere, cazare și mic dejun inclus, și chiar ne și pot plăti dacă este nevoie să lucrăm suplimentar. Suna foarte bine pentru noi! Le-am dat un mesaj frumos, personal, la fel de bine gândit ca o aplicație pentru job și fingers crossed am apăsat butonul SEND. În vreo două zile ne-au răspuns afirmativ, yeeey!

Cum este întradevăr cu Workaway?

Hostelul este foarte fain, are piscină, terasă de pe care poți să vezi apusul, o pisică pe care o cheamă Verde și programul este chiar de 4-5 ore pe zi ori dimineața de la 10, ori seara de la 7.

Leo se relaxează cu Verde.

Când am ajuns noi eram șapte workawayeri din Brazilia, Mexic, Costa Rica, Germania, Italia și noi din România. Unii pictau terasa, alții prin grădină, alții la recepție și curățenie. O grămadă de energii, culturi, glume și beri!

De la stânga la dreapta: Eu, Inka din Germania, Macarena din Spania, Luis din Costa Rica și Leo în pauza dintre ture.
Javier din Mexic pictează animale sălbatice pe terasa de la etajul 2

Managerul și cele două angajate sunt din zona asta a Spaniei, sunt foarte relaxați și bine-dispuși pentru că orice s-ar întâmpla, totul o să fie bine! Chestia asta ne-a ridicat orice presiune sau stres de pe umeri.
Am ajuns să ne înțelegem bine cu toți de aici, să gătim împreună, să stăm la vorbă seara și mai ales să ne ajutăm între noi chiar dacă nu lucrăm, pentru că oricum mare parte din zi tot aici la hostel o petrecem.

Inka, Javi, Isa din Spania, Katell din Franța care a fost oaspete al hostelului și este campioană mondială la parasurf, Maca, eu și Leo. Isa și Maca sunt cele două angajate ale hostelului.

Momentan dormim într-o cameră cu alți oaspeți, avem câte un pat suprapus care este mai confortabil decât ne așteptam și un dulăpior în care ne punem lucrurile de valoare, baie și bucătărie la comun, un internet extrem de lent și o terasă chiar în curte în cazul în care rămânem fără bere de la supermarket.

Fotografie din una dintre camerele hostelului făcută de Leo pentru prezentarea hostelului. Încă nu a reușit să fotografieze camera în care dormim noi.

Ce facem propriu zis? Mai multe lucruri. Facem tot ce ține de curățenie: curățenie în camere, în zonele comune, în băi, schimbăm așternuturile, spălăm geamurile, am măturat și curtea și am curățat și piscina.

Un brunch la piscină.

Lucrăm și la recepție, facem check-in-uri, check-out-uri, facem rezervări noi, răspundem la telefon pentru asta, ne asigurăm că toți clienții au tot ce le trebuie, vindem sucuri și ce mai avem în frigidere. Când lucrăm la recepție învățam cel mai bine spaniola și lucrurile administrative despre un hostel.

Oferta de două beri mici pentru un euro la apus.
Priveliștea de pe terasă la apus.

Facem și social media. Leo face fotografii frumoase, iar eu le postez pe pagina de Facebook și Instagram a hostelului cu scopul de a aduce mai mulți clienți. Nu știm exact dacă funcționează încă.
Sună greu și mult, însă le facem în funcție de tură, dacă lucrezi de dimineață faci curat, dacă lucrezi de după-amiază ești la recepție. Când terminăm curățenia mai devreme sau suntem la recepție, facem postările pe net. Turele de dimineață se termină la ora 14.00, deci avem timp toată ziua să facem ce vrem. Turele de după-amiază încep de la ora 19.00, deci avem timp aproape toată ziua să facem ce vrem. Deobicei ne relaxăm la hostel, ne împrietenim cu oaspeții, scriem, edităm foto, gătim, ieșim și la plimbare cu bicicletele prin oraș, tatuaje henna, ne căutam joburi și ce să facem în următoarele luni după ce plecăm de aici, chilling activities.

Professional chillers.
O doamnă din Țara Bascilor s-a împrietenit cu Verde.
Am făcut pastă de henna.
Pe terasa la un photoshoot.

În cele două zile libere vizităm regiunea Murcia care are mai multe de oferit decât ne-am așteptat. Ajungem repede la mare, la munte sau în deșert, sunt multe orașe și orășele în apropiere precum Cartagena, Alicante, Valencia, Almeria pe care încă trebuie să le descoperim. Sau mergem prin Murcia care este un oraș cu vreo jumătate de milion de locuitori, multe cafenele și locuri ascunse.

În Cartagena lui Leo îi ies turnuri din cap.

Singurul lucru care ne-a șocat a fost clima. În sudul Spaniei este extrem de cald. Am trăit aici și 47 de grade Celsius, însă în medie sunt aproximativ 35-38 de grade, cel puțin pe timpul verii, în fiecare zi! Suntem înconjurați de deșert iar briza mării este la 40 de km depărtare. Este relevant pentru că noi plănuiam să facem o grămadă de chestii în timpul zilei însă între orele 13 – 19, în unele zile, nu prea poți să faci nimic, nici să te plimbi, nici să citești, să scrii sau orice…doar să dormi. Credem că aici s-a inventat siesta spaniolă!

Deșertul de pe geam din tren.

Cum funcționează Workaway?

  • Îți faci un cont pe care plătești 36 euro pentru un profil individual sau 48 EUR pentru un profil de cuplu (doi prieteni, doi iubiți, doi frați, nu contează) care îți dă acces la toate facilitățile platformei pentru un an de zile.
  • Cauți țara pe care vrei să o vizitezi sau ce anume vrei să faci. După cum spuneam sunt 178 de țări și voluntariate în cadrul unor organizații neguvernamentale, ferme bio, familii pentru schimb de limbă, restaurări de case, hosteluri, comunități de meditații, adăposturi pentru animale și multe altele.
  • Îți completezi profilul frumos cu ce skilluri, experiențe sau talente ai, ce limbi vorbești sau ceva despre tine. Îți completezi profilul frumos cu ce skilluri, experiențe sau talente ai, ce limbi vorbești sau ceva despre tine.
  • Cauți gazdele de care ești interesat/ă și le filtrezi pe cele care caută ce poți tu să oferi, le scrii un mesaj și speri să îți răspundă cât de curând.

Mai multe despre cum este să faci un workaway urmează curând în alte articole. Până atunci puteți să intrați pe www.workaway.info și să dați scroll printre sutele de voluntariate de prin toată lumea, nu vă trebuie cont pentru asta.


Share and love: