Cum să călătorești mult pe bani puțini?
Ce este European Solidarity Corps?
ESC este un nou program al Uniunii Europene înființat în 2016 prin care se crează oportunități de voluntariat și de muncă (așa spune pe mai multe site-uri, dar pe platforma propriu-zisă nu am găsit anunțuri cu locuri de muncă. Cred că puține organizații oferă și locuri de muncă.) pentru tineri atât în alte țări, cât și în țara de origine.
ESC este ca un fel de EVS – European Volunteering Service, însă diferența este că primește finanțări de la mai multe agenții ale UE, sunt mult mai multe oportunități, aplică mai multe organizații și mai mulți voluntari, ei spun că oferă și oportunități de stagii de practică de mai multe tipuri. Adică ESC este mai amplu și mai complex decât EVS.
Ce condiții trebuie să îndeplinești ca să pleci cu European Solidarity Corps?
- Trebuie să ai între 18 și 30 de ani (poți să aplici la un ESC și când ai 17 ani, însă în momentul începerii propriu-zise trebuie să fi împlinit 18 ani),
- Să fii disponibil să stai pe toată perioada. Oportunitățile sunt între 2 luni și 12 luni. Poți să aplici doar la o oportunitate pe termen lung (12 luni) sau la maxim trei pe termen scurt. Însă există posibilitatea să pleci mai devreme, bineînțeles, dacă nu te acomodezi, nu îți place sau ai o urgență de familie.
- Trebuie să ai posibilitatea să îți cumperi biletele de avion din banii tăi și apoi îți vor fi rambursați. Sunt sigură că există posibilitatea cumpărării biletului de avion de către organizație dacă nu există posibilitate financiară.
- Este bine să știi limba engleză măcar la nivel conversațional.
- Oportunitățile sunt în domenii variate precum educație nonformală, sănătate, integrare, protejarea mediului, sprijin pentru refugiați, drepturile omului etc. Nu trebuie neapărat să ai experiență în domeniile în care sunt proiectele, pentru că toate organizațiile gazdă sunt obligate să îți facă un training de început chiar și pentru un voluntariat pe termen scurt.
Citește despre experiența noastră cu European Solidarity Corps în Gaziantep, Turcia.
Cum aplici pentru o oportunitate ESC?
În primul rând, trebuie să îți faci cont pe platforma European Solidarity Corps – https://europa.eu/youth/solidarity_en
Îți completezi profilul, scrii despre experiența ta, selectezi în ce domenii te-ar interesa să voluntariezi, nu uita să îți scrii datele de contact și apoi te uiți în lista cu oportunități.
FUN TIP: Poți să selectezi după țara în care vrei să călătorești sau după domeniul în care vrei să voluntariezi.
De asemenea, sunt foarte multe grupuri pe Facebook unde se promovează o grămadă de oportunități și EVS și ESC. Eu sunt pe vreo 20 de grupuri unde se promovează o grămadă de proiecte europene. De obicei oportunitățile sunt promovate pe Facebook direct de persoanele care lucrează la organizațiile gazdă și trebuie doar să le trimiți un mail cu CVul tău și câteodată și cu o scrisoare de intenție.
Câteva grupuri de Facebook pe care găsiți anunțuri:
- https://www.facebook.com/groups/22283221467/?ref=group_browse
- https://www.facebook.com/groups/212779810191/?ref=group_browse
- https://www.facebook.com/groups/1488175224729000/?ref=groups_discover_tab
- https://www.facebook.com/groups/211479949023086/?ref=group_browse
- https://www.facebook.com/groups/318059724976744/?ref=group_browse
- https://www.facebook.com/groups/354533157925089/?ref=group_browse
- https://www.facebook.com/groups/471123176357920/?ref=group_browse
- https://www.facebook.com/groups/528785497149387/?ref=group_browse
- https://www.facebook.com/groups/1411173269106494/?ref=group_browse
- https://www.facebook.com/groups/1473558456241290/?ref=group_browse
Sunt mult mai multe grupuri, căutați după cuvintele cheie ESC, European Solidarity Corps, EVS, European Volunteering Service, European Projects, Youth Projects etc.
După ce vei fi acceptat de organizația gazdă, vei fi pus în legătură cu organizația de acasă, din România, să vorbiți despre drepturile și obligațiile tale ca tânăr într-o mobilitate ESC, dar și obligațiile lor ca și organizație care te trimite. În mod normal, tu ar trebui să cauți oportunitățile prin organizațiile partenere din România. ONG-urile din Ro ar trebui să te aleagă în funcție de abilitățile tale pentru diverse proiecte implementate de ONG-urile cu care ele au parteneriat în diferite țări.
Însă, pentru a grăbi procesul, iei contactul direct cu organizația gazdă. Ei îți vor citi CV-ul și îți vor da un răspuns. Dacă te acceptă ei, apoi vei fi pus în legătură cu organizația care te trimite. Organizația din România este obligată să te ajute în cazul în care ai probleme cu organizația gazdă, vrei să te întorci acasă sau orice alt obstacol vei întâmpina.
Cum te descurci pe durata proiectului?
Toate informațiile despre orașul/satul în care vei sta, cazarea, transportul, activitățile îți vor fi trimise după ce ai fost acceptat într-un document pdf care se numește InfoPack de către coordonatorul mobilității.
Cazarea
Toate organizațiile gazdă sunt obligate să îți ofere cazare gratuită cu toate utilitățile dormitor, bucătărie, baie. De obicei, închiriază apartamente sau case unde cazează toți voluntarii. Așa că, cel mai probabil vei împărți camera cu unul sau mai mulți voluntari. Dacă ai stat în hosteluri sau în cămin, nu ar trebui să fie o problemă pentru că oricum vei sta destul de puțin în cameră.
Bani de cheltuială
Vei primi lunar o sumă de bani pentru cheltuielile de mâncare și pentru alte cheltuieli. Sumele acestea sunt diferite în funcție de țara în care vei face voluntariatul, pentru că sunt calculate în funcție de economia țării respective. Acești bani ar trebui să îi primești în primele zile de când ai ajuns pentru o lună. În fiecare lună, la aceeași dată ar trebui să primești acești bani. De obicei îi primești cash și semnezi pentru ei pe o fișă care îți este alocată doar ție și pusă în dosarul tău.
IMPORTANT TIP: Este bine să ai niște bani de rezervă de acasă.
Transportul
Pentru oportunitățile pe termen scurt (1-5 luni) îți vor rambursa banii pe biletele de avion, autocar, tren, taxi și orice mijloc de transport ai folosit ca să ajungi în orașul respectiv și să te întorci înapoi acasă în termen de 60 de zile după ce te-ai întors deja.
Pentru oportunitățile pe termen lung (6-12) ți se vor rambursa banii pe rând, pentru dus în timpul mobilității, pentru întors după ce ai ajuns deja acasă.
Toate organizațiile au procedurile lor, însă se ghidează cam după aceste termene.
IMPORTANT TIP: Nu îți cumpăra biletele înainte să ai un răspuns sigur că ești acceptat de organizația gazdă.
Ca și cu banii de buzunar, suma de ramburs pentru bilete variază și este calculată pe distanța între țara ta de origine și țara gazdă.
FUN TIP: În timpul mobilității, organizațiile gazdă sunt obligate să îți asigure transport gratuit de la cazare până unde sunt organizate activitățile.
Asigurarea de sănătate
European Solidarity Corps îți oferă asigurare de sănătate de la platforma Cigna. Înainte de plecare trebuie să îți faci cont pe site-ul Cigna Health Benefits și îți va emite un card de sănătate electronic.
Asigurarea este valabilă după 24 de ore de când ai plecat de acasă și încă două luni după ce ai terminat mobilitatea.
Asigurarea va acoperi integral costurile tratamentelor medical sau dentare urgente, spitalizarea și intervenții chirurgicale pentru boli, răni și accidente produse în perioada mobilității.
Aici găsești o listă cu toate costurile acoperite de Cigna. Și chiar sunt destul de multe. Bineînțeles, preferabil nu vei avea nevoie, însă este bine să știi totul dinainte. Oricum organizația gazdă te va ajuta în cazul în care vei avea nevoie.
Este bine să aveți și Cardul European de Sănătate cu voi pentru că în unele cazuri, asigurarea Cigna este complementară Cardului European. Acest card îl puteți obține de la Casa Județeană de Asigurări de Sănătate din județul/orașul vostru. Mai multe informații despre cum să îl obțineți aici.
În ce limbă vei comunica?
În limba engleză. Cu membrii organizației și alți voluntari vei comunica în limba engleză. De asemenea, dacă vei avea activități cu membri ai comunității locale, vei comunica tot în limba engleză. Vei avea un translator cu tine care este de obicei un voluntar local.
Oricum este bine să știi măcar câteva cuvinte în limba locală, forme de salut, de la revedere, te rog, mulțumesc.
FUN TIP: Organizațiile gazdă sunt obligate să ofere cursuri de limbă locală tuturor volunatrilor străini. Te sfătuim să participi chiar dacă limba este foarte grea. Important este să încerci. Să vezi ce frumos o să fie după câțiva ani când vei cunoaște pe cineva din țara respectivă și vei ști să zici noroc sau la revedere.
Vă urăm mult succes și de abia așteptăm să auzim despre experiențele voastre cu ESC sau EVS.
Liz, Leo și lumea,
1 world = 1 love