Cum să îți îngrijești picioarele pe Camino de Santiago

Cum să îți îngrijești picioarele pe Camino de Santiago
Share and love:

Noi am avut norocul să întâlnim oameni faini înainte de Camino care ne-au dat cele mai valoaroase sfaturi despre cum să ne îngrijim picioarele pe drum. De asemenea, noi am început pregătirile de drum cu mult timp înainte și am avut timp să citim multe bloguri și forumuri. Așa că vrem să împărtășim cu voi ce a funcționat pentru noi, cât de cât, și ce am mai învațat pe drum. Trebuie să țineți minte că noi am mers pe Camino del Norte între 14 iunie – 20 iulie, ne așteptam să fie cald, să fie ploios și să fie stâncos. 

 

1. Încălțămintea

Ne-am zis ca încălțările sunt de departe cele mai importante. Așa că Leo s-a pus pe studiat piața cred că vreo 3-4 săptămâni timp în care am mers și am și probat multe perechi în magazine. Ne-am uitat după încălțări care să ne ofere susținere bună, să fie imperbeabile, să aibă șireturi trainice, să fie de bună calitate în general. Ne-a luat mult timp pentru că noi nu aveam absolut nici o experiență în lumea echipamentului de hiking. După multă documentare Leo a hotărât ca brandul Salomon ar fi cel mai bun pentru noi pentru că are istorie în domeniu și pentru că majoritatea încălțărilor au câteva cracteristici bune:

– membrană Gore-Tex care este impermeabilă, perfectă pentru zilele ploioase de pe coasta oceanului Atlantic,

– au talpă din cauciuc Contragrip, bună pentru toate tipurile de teren,

– branț Ortholite care oferă amortizare,

– și în general păreau că oferă susținere bună piciorului.

Le-am cumpărat direct din magazinele Sportissimo din două mall-uri din București, pentru că au o varietate mai mare și poți să îi returnezi dacă nu vă plac.

Asta este perechea mea: https://www.sportisimo.ro/salomon/fortaleza-gtx-w/231180/?de-dama=1

Asta este perechea lui Leo: https://www.sportisimo.ro/salomon/rhossili-gtx/209486/?de-barbati=1

 

Încălțările mele de trekking de la Salomon. O pereche de încălțări care au mers pentru 37 de zile pe toate tipurile de relief și cred că o să mă mai țină încă 5 ani. I just loooove them!

Încălțările de hiking ale lui Leo de la Salomon, care pot fi purtate și casul prin oraș că arată foarte fain.

Sfaturi:

– Mergeți în magazine să probați mai multe perechi.

– Nu vă luați bocanci dacă nu mergeți în timpul iernii. Pe timpul primăverii, verii și toamnei sunt foarte buni pantofii scurți. Bocancii va pot cauza multe beșici, sunt grei, transpirați mult în ei. Mai degrabă o pereche de pantofi impermeabili cu talpă bună.

– Dacă vă cumpărați încălțări noi, să îi purtați măcar 2-3 săptămâni înainte ca să se mai lase materialul și să nu aveți bătături din prima zi.

– În timpul unei zile de mers, când faceți pauze mai lungi, vă sfătuim să vă scoateți încălțările și șosetele din picioare și să le puneți la soare să se usuce. Iar picioarele să le masați ca să antrenați circulația lichidelor și a sângelui. 

 

2. Șosetele

Tot ce știați despre șosetele de bumbac moi și confortabile trebui să uitați pentru că, cu siguranță, nu ar trebui să le purtați pe Camino!

După multe bloguri citite și sfaturi auzite de la oameni, suntem foarte fericiți că i-am crezut când ne-au spus să ne luam șosete speciale de hiking. Sunt sintetice adică se usucă repede și au întărituri la călcâie, degete și alte zone vulenrabile ale picioarelor.

Noi suntem destul de siguri că șosetele astea ne-au ajutat destul de mult să prevenim beșici. Partea mai aiurea este că sunt destul de scumpe. Am dat 50 de lei pe două perechi ceea ce este foarte mult. Noi ne-am cumpărat tot echipamentul pentru Camino într-o perioadă de șase luni și vă sfătuim și pe voi să vă pregătiți din timp ca să aveți cea mai bună experiență.

Noi pe astea le-am avut: https://www.decathlon.ro/sosete-mid-forclaz-500-x2-id_8357785.html 

 

Desculți cu șosetele la uscat în pauza de masă.

Sfaturi:

– În timpul unei zile de mers, când faceți pauze mai lungi, vă sfătuim să vă scoateți pantofii și șosetele din picioare și să le puneți la soare să se usuce. Iar picioarele să le masați ca să antrenați circulația lichidelor și a sângelui.  

– Să vă luați șosete pe mărimea voastră perfectă, să nu vă strângă sau să fie prea largi.

– Pentru noi au fost îndeajuns câte trei perechi de fiecare.

– Aveți grijă când vă spălați șosetele, unde le puneți la uscat că se confundă foarte ușor cu ale altora. 

– Ca alternativă la șosetele acestea, sunt șostele de lycra care purtate pe sub o pereche de șosete normale vor crea un efect de frecare între cele două perechi de șosete prin care se va evita frecarea picioarului de încălțăminte. Noi nu am încercat varianta asta, însă am auzit că funcționează la fel de bine.

 

Desculți chiar și în pauza de cafea.

3. Masajul 

BANEOCIN! Baneocin este un unguent cu puteri magice, MAGICE! L-am luat pentru altele, însă s-a dovedit a fi unguentul care să ne salveze picioarele de beșici. Cel puțin mie, Elizei, care îmi făceam masaj la picioare cu Baneocin în fiecare seară înainte de culcare și câteodată diminețile înainte de plecare.

Nu numai că mie nu mi-au apărut decât câteva beșici – în primele zile până am descoperit puterile magice ale Banoecinului și în ultima săptămână când seara mă culcam prea târziu să mai fac maja la picioare, însă acele beșici s-au vindecat foarte rapid. În marea de suspine ale pelerinilor din fiecare seară petrecută la albergueuri din cauza beșicilor, mie mai că mi-era rușine să îmi dau șosetele jos și să am pielea fină, că poate mă mai suspecta cineva că iau autobuzul.

Pentru Leo a fost diferit pentru că el transpiră mai mult ca mine, a avut o greutate mai mare în spate ca mine și și-a făcut masaj la picioare muuuuult mai rar ca mine. Așa că el a avut mai multe beșici cu care s-a luptat pe tot drumul.

Nu știu cum să vă conving, să vă oblig mai degrabă să vă luați la voi 2 tuburi de Baneocin – unul pentru voi, altul pentru ceilalți în suferință și să vă faceți masaj în FIECARE SEARĂ.

 

Masajul mult așteptat de la Leo.

Sfaturi:

– Să vă faceți masaj la picioare cu Baneocin începând cu o seară înainte de prima zi de mers. 

– Să vă faceți masaj în FIECARE SEARĂ după duș când sunteți pregătiți să vă băgați în pat. Să vă masați labele picioarelor cu Baneocin, mușchii gambelor cu sau fără unguent pentru dureri musculare, umerii, gâtul și pe unde vă mai doare.  

– Puteți să stați și cu picioarele în sus pentru o oră după ce ajungeți la albergue ca să circule sângele. 

– Să vă faceți masaj cu Baneocin și dimineața cu vreo jumătate de oră înainte de plecare.

– Să împărțiți Baneocinul și cu alți pelerini pentru că o să primiți multe binecuvântări și urări pline de iubire. Nici măcar nu exagerez…

 

Masaj natural prin nisip.

4. Îngrijirea beșicilor 

Este destul de greu să eviți complet beșicile, poate transpiri mult în timpul zilei și nu scoți încălțările din picioare, poate nu faci masaj în fiecare seară. Oricum ar fi este bine să aveți niște plasturi rezistenți la voi.

Noi am avut Compeed iar Leo zice că sunt buni. Se lipesc super bine de piele și un plasture îl poți lăsa și 2-3 zile fără să îl dezlipești, rezistă chiar și la apă. Însă, e bină să lăsați beșicile să respire. Compeed este mai degrabă o soluție de moment. 

 

Gianluca cu o bășică mare după primii 300 de km.

Cum tratați beșicile?

– le spargeți cu un ac steril de la farmacie printr-o parte, nicioadată pe mijloc,

– scoateți lichidul apăsând cu degetul până ce bășica este plată,

– dezinfectați cu alcool și apoi puneți Baneocin.

– Unele persoane, pentru a preveni formarea lichidului într-o bășică deja spartă, inserează un ac cu o ață scurtă dintr-o parte în alta a beșicii, scot acul însă lasă ața pentru ca lichidul să poată ieși imediat cum se formează. Noi nu am încercat însă am auzit că funcționează pentru mulți.

– Masajul în fiecare seară ajută la prevenirea beșicilor!

 

Bășica mea după prima săptămână.

Ce este cel mai important este să vă iubiți picioarele și să nu uitați de ele că sunt cele mai importante pe Camino!

Nu vă puneți lucruri inutile în rucsac pentru că greutatea rucsacului este de asemenea un factor important pentru bunăstarea picioarelor. Dacă nu mergeți cu cortul, rucsacul nu ar trebui să aibă mai mult de 6-7 kg. Am auzit experiențe ale unor oameni care au preferat să renunțe la Camino după doar cinci zile, în loc să renunțe la vreo 10 kg de obiecte inutile pe care le cărau în rucsac și care le-au distrus picioarele. Nu uitați că puteți oricând să vă trimiteți un pachet acasă cu lucrurile inutile sau le puteți dona la orice albergue în cutia de donații pentru alți pelerini. 

Experința de pe Camino va fi la fel de bună ca starea picioarelor voastre. Este îndărăt să faceți toate eforturile să ajungeți pe Camino și să vă stricați experiența doar pentru că va fost lene să vă căutați cea mai bună pereche de încălțări sau nu aveți chef să vă faceți masaj. Durerile de picioare cu beșici sunt groaznice și sincer după câte dureri sufletești am, durerile fizice ce pot fi prevenite nu își mai au rostul. 

 

Leo e fericit prin nisip fără beșici.

De asemenea, nu vă grăbiți și nu mergeți ca nebunii. Găsiți-vă propriul ritm de mers pentru că pe Camino nu este o întrecere, faceți pauze când simțiți că aveți voi nevoie și încercați să nu mergeți chiar 40 de km în fiecare zi că veți avea picioarele varză în câteva zile. Dacă aveți timp înainte de plecare, să vă antrenați cu câteva săptămâni înainte, să mergeți mai mult, să alergați etc. Noi nu am făcut asta și în primele zile mușchii noștri ne-au cam certat. 

Nu uitați să vă iubiți picioarele și să vă găsiți propriile metode care funcționează pentru voi! 

Sper că vă vor ajuta sfaturile noastre! Dacă mai aveți voi alte metode care au funcționat, nu ezitați să le lăsați în comentarii.

Buen Camino!


Share and love: