Despre fistic, baclava și Gaziantep
Prima zi când am ajuns în Gaziantep, am ieșit nerăbdători să descoperim orașul și să gustăm din deserturile pe care le vezi la orice pas în vitrinele cofetăriilor. Mândră că îmi adusesem aminte de kunefe, l-am comandat la prima cofetărie întâlnită în drumul nostru. Kunefe este un desert cald, cu brânză, miere și aluat. Băiatul ne-a adus câte trei bucăți de kunefe, calde, îmbibate în miere, un pic crocante, dar și moi. Ceva divin, dar o cu totul altă rețetă decât cea la care mă așteptam.
Au mai trecut câteva zile în Gaziantep, și alte câteva deserturi pe care le-am încercat. Sucuk (favoritul meu), halka tatlisi sau covrigi rotunzi cu miere și lokum adică rahat turcesc. Însă, într-una dintre zile, la o ședință cu toți colegii, managerul ne servește cu baclava.
Prima mușcătură a fost un amestec intens de arome, texturi și gusturi. Foile de deasupra erau crocante, fisticul din mijloc era măcinat și aromat, iar foile de dedesubt înmuiate într-un sirop de zahăr exact cât trebuie. Gustul dulce, amestecat cu foile crocante și fisticul dintre alcătuiesc combinația perfectă. Asta a fost prima noastră experință cu baclavaua din Antep. De-a dreptul life-changing experience. Și nu ne venea să credem că nu am încercat-o mai devreme.
Ulterior am aflat că patiseri din toată Turcia vin să învețe în Gaziantep rețeta de baclava care este pregătită cu fistic de Antep, fără miere, fără sirop de trandafiri, doar cu fistic și zahăr. Deci, cu ce este atât de special fisticul din Gaziantep?
Câte ceva despre fistic
Fisticul este una dintre nucile miraculoase care ar trebui introduse în dieta noastră zilnică. Știu că este ciudat să citiți acest articol pe pagina noastră, însă am rămas foarte curioși în legătură cu fisticul după vizita din Gaziantep. Fisticul chiar e literă de lege în Gaziantep. Sunt multe magazine specializate care vând doar fistic și produse din fistic. Sunt multe rețete cu fistic și oamenii consumă foarte mult fistic.
Așa că, am vrut să aflăm mai multe. Vom porni cu întrebarea pe care ne-am pus-o constant cât am stat în Gaziantep.
Cum de locuitorii din Gaziantep nu sunt supraponderali luând în calcul faptul că orașul este cunoscut în Turcia și în lume pentru gastronomia diversă și unică?
Nu prea am văzut oameni făcând jogging sau exerciții fizice. Și chiar nu am văzut pe nimeni să se abțină de la mâncare. Cu toate astea, locuitorii Gaziantepului arată bine. Mai târziu, am realizat că având fisticul în dieta zilnică, îi ajută să aibă o greutate corporală normală.
Am citit un articol kilometric despre beneficiile fisticului și sincer, cred că de mâine, îl voi include în dieta mea zilnică. Cele mai importante efecte ale consumului de fistic sunt reglarea greutății corporale, o sănătate mai bună a sistemului digestiv, un nivel mai mare de minerale și proteine în organism, mai multă energie, oase, dinți, piele și păr mai sănătoase. Și multe altele pe care le puteți citi în articolul acesta.
Istoria fisticului
Se spune că fisticul este unul dintre cei mai vechi copaci de pe pământ, pentru că a rezistat mii de ani. Și că, de asemenea, a fost menționat în Biblie ca un dar alături de miere, smirnă, migdale și mirodenii. Sunt multe legende legate de fistic în tot Orientul Mijlociu, Orientul Îndepărtat și Peninsula Arabă. Însă, cert este că fisticul chiar a jucat și încă joacă un rol important în viața oamenilor.
Înainte să vii în Turcia, și mai ales în Gaziantep, trebuie să știi cuvântul fistic – tr. fıstık și se citește fîstîc. Turcia produce anual aproximativ 80.000 de tone din aproximativ 40 milioane de copaci de fistic. Iar fisticul din Gaziantep este renumit pentru calitate și gust. În regiunea Gaziantep, fisticul a schimbat radical gastronomia, fiind recunoscute ca regiunile cu cele mai bune rețete de baclava.
FUN FACT: Municipalitatea Gaziantep a încheiat un parteneriat cu o companie specializată în ingineria mediului pentru a produce energie regenerabilă din cojile de fistic. Căldura produsă din arderea cojilor de fistic produse din consumul de fistic din Gaziantep poate să încălzească aproximativ 55 de hectare cu locuințe. Proiectul este în stadiul pilot, însă, dacă este aprobat, o regiune destul de mare dintre Gaziantep și Kilis va fi încălzită de energia produsă de cojile de fistic.
Dacă aveți nevoie de alte motive pentru a vizita Gaziantepul, puteți să le descoperiți aici.
Despre fisticul de Antep
Fisticul crește în 44 din 81 de provincii din Turcia, în special în sud-estul Anatoliei, unde este și Gaziantepul. Produția de fistic depinde foarte mult de climă și poate să varieze de la an la an, afectând economia locală. Un copac de fistic va începe să producă doar după 10 ani. În fiecare an, un copac produce în medie cam 10 kg. Un copac de fistic poate da roade chiar și după 150 de ani.
Fisticul de Antep este mai special decât alte soiuri de fistic. Se recoltează în august, cu o lună mai devreme decât restul soiurilor de fistic. Și este diferit din mai multe puncte de vedere:
– are un gust aparte, mai bun, mai aromat,
– fisticul mai crocant,
– este mai închis la culoare și coaja nu este atât de deschisă,
– este mai mic.
FUN TIP: cu cât fisticul este mai mic, cu atât este mai aromat!
În Gaziantep, prețul unui kilogram de fistic este între 60 -150 TL / 43 – 110 RON în funcție de soi. În România, kilogramul de fistic începe de la 80 RON dacă îl comanzi online, și aproximativ 120 RON dacă îl cumperi de la Mega, adică aproape triplu.
Dacă mergeți în Gaziantep, puteți să încercați baclavaua cu fistic de oriunde din oraș. Vă asigurăm că este foarte bună, puteți să o încercați în orice formă, este aceeași rețetă. Kilogramul de baclava cu fistic costă între 40-60 TL / 30 – 45 RON. Credem că vi se va schimba total percepția despre orice baclava ați încercat până acum.
Nu am reușit să facem fotografii la deserturile pe care le-am încercat din motive personale. Cineva nu rezistă mai mult de două secunde înainte de a termina pe nerăsuflate orice desert turcesc pe care îl are în față. Oare cine?
Fistic your life away!
Liz, Leo și Turcia.