Murcia, orașul faimos că nu este faimos
Când vă gândiți la Spania, vă vin în minte Barcelona, Madrid, Sevilla, Granada, Valencia, Malaga și lista poate continua. Însă sunt sigură că pe această listă nu apare la nici unul dintre voi orașul Murcia. Așa era și pentru noi. Până când am primit un răspuns afirmativ pe Workaway de la un hostel din Murcia . Atunci au început căutările despre Murcia și despre regiunea Murcia.
Am aflat că Murcia este un oraș universitar cu o populație de aproape jumătate de milion de locuitori. Cam ca Iașiul, îmi ziceam. Am aflat că nu sunt mulți turiști care vizitează orașul pentru că majoritatea preferă plajele care sunt la doar 60 km depărtare. Am mai aflat că este cea mai călduroasă regiune a Spaniei.
Părerea spaniolilor despre Murcia
Când am ajuns în Spania, am spus tuturor spaniolilor pe care i-am întâlnit de planul nostru de a lucra la un hostel în Murcia. Iar reacția tuturor a fost de uimire urmată de întrebările În Murcia? Tocmai acolo? De ce?
Regiunea Murciei este una dintre cele mai mari exportatoare de legume, fructe și flori din Spania datorită solului fertil. Automat murcienii sunt considerați oameni ai câmpului sau mai pe românește sunt considerați țărani.
Ca în mai toate regiunile Spaniei, murcienii au și ei un accent difert și deosebit față de restul spaniolilor. Nu pronunță litera s, vorbesc foarte repede și tind să scurteze cuvintele. Se spune că accentul lor este destul de greu de înțeles de restul spaniolilor.
Astfel, spaniolii consideră că nu este nimic de văzut sau de făcut în Murcia pentru că sunt numai câmpuri și țărani care își lucrează câmpurile.
Însă, noi nu am ascultat pe nimeni și de cum am ajuns ne-am îndrăgostit de oraș și de murcieni.
Pont
Vă sfătuim să nu vizitați orașul Murcia în lunile iulie și august. Este extrem de cald toată lumea este plecată la mare în concediu. În oraș nu se întâmplă foarte multe și mai totul se închide la miezul nopții.
Istoria orașului Murcia
Murcia a fost înființată în anul 825 d.Ch. de emirul arab Ibh Rahman III. El a creat un sistem de canale de irigații unic în perioada respectivă, profitând de râul Segura. Astfel a asigurat prosperitatea orașului și a agriculturii. După aproximativ 400 de ani de conducere arabă, timp în care orașul a devenit faimos pentru obiectele din ceramică, mătase și hârtie, Murcia a trecut sub protectorat creștin în anul 1243. A urmat creștinizarea zonei cu imigranți creștini venind din toate părțile Spaniei, o luptă de câțiva ani între Alfonso X al Castiliei și James I al Aragornului pentru teritoriu și un tratat de pace prin care Murcia a fost inclusă în Castilia.
Ce să vizitezi în Murcia
1. Catedrala Sfânta Maria
Catedrala este obiectivul cel mai important al orașului. Catedrala este considerată o capodoperă baroc a arhitecturii spaniole. Construcția catedralei a început în 1385 și a durat trei secole să fie finalizată. Așa că, se pot vedea mult mai multe influențe în arhitectură. Este o construcție super interesantă și veți vedea asta în interior, în mod special. Interiorul este construit în stil gotic și are nu mai puțin de 23 de capele. Fiecare capelă este dedicată sfinților patroni ale sindicatelor și episcopilor și nobililor care au ajutat la construcția catedralei. Iar inima regelui Alfonso X este îngropată sub altarul principal al catedralei. Clopotnița ae 90 m înălțime și este cea mai înaltă clopotniță din Spania.
2. Calle Traperia și centrul vechi
După ce vizitați catedrala, vă puteți face cumpărăturile pe straduțele din centrul vechi. Puteți începe cu strada Traperia care începe din spatele catedralei fiind una dintre cele mai aglomerate străduțe din Murcia. Tot centrul vechi este pietonal, găsiți de la magazine cu haine, suveniruri și bijuterii, până la restaurante, terase, gelaterii. Ca în orice centru vechi.
3. Plaza San Domingo
Plaza este chiar la capătul străzii Traperia. Plaza San Domino este una dintre cele mai populare piețe din Murcia încă din perioada medievală. Acum sunt multe terase, băncuțe și este tot timpul aglomerată. În centrul pieței este un ficus de peste 125 de ani cu o coroană și rădăcini imense. În piață puteți admira Palatul Almodovar construit în stil manierist în secolul XVII. Palatul este legat printr-un arc de Mănăstirea Santo Domingo, pe care o puteți vizita intrând tot din piață.
4. Museo de Santa Clara
Muzeul și mănăstirea de măicuțe Santa Clara au fost construite pe ruinele unui palat care a aparținut unui emir al Murciei. Muzeul este împărțit în două secțiuni. Prima secțiune este dedicată perioadei al-Andalusia și puteți admira monede și bijuterii din perioada respectivă. În a doua secțiune puteți vedea istoria mănăstirii și statui religioase.
Arhitectura palatului este încă foarte bine conservată și parcă intrați într-o poveste. Înăuntru veți putea vedea una dintre cele mai vechi piscine de pe timpul arabilor din Spania.
5. Plimbare pe râul Segura și pe Malecon seara la apusul soarelui
Râul Segura a avut și încă are un rol extrem de important în dezvoltarea agricolă a zonei. Apa desparte orașul în două și este traversat de mai multe poduri atât pietonale cât și rutiere. De-a lungul râului sunt parcuri și grădini prin care vă puteți plimba și admira și apa în același timp.
Înainte de apusul soarelui, vă sfătuim să vă continuați plimbarea pe Malecon. Este o zonă pietonală înaltă construită ca baraj de protecție împotriva indundațiilor cauzate de râu. Acum este folosită pentru plimbări, alergat și biciclete. O să aveți o priveliște foarte frumoasă cu palmieri și apus.
6. Parcul Floridablanca
Dacă ați rămas fascinați, ca și noi, de ficusul din Plaza San Domingo, vă sfătuim să vizitați Parcul Floridablanca care este numai cu ficuși bătrâni și imenși. Parcul a fost înființat în secolul XVIII pentru contele Floridablanca, Jose Monino. Într-o zi de vară o vizită în parcul Floridablanca cu siguranță vă asigură multă umbră și răcoare.
7. Real Club Taurino Murcia
Coridele fac parte din cultura și tradiția Spaniei și au fost ridicate la rang de artă. Deși au pierdut din popularitate în ultimii ani, coridele continuă să fie organizate anual în cele mai mari orașe din Spania. Iar în Murcia este un muzeu pe care îl puteți vizita dacă vă cumpărați o cafea de la bar. Puteți să vedeți costumele celor mai celebri toreadori murcieni și capetele împăiate ale taurilor care au fost învinși de aceștia. Cu siguranță o să vi se facă pielea de găină când veți fi acolo. Vă sfătuim ca înainte să vizitați muzeul să citiți mai multe despre istoria coridei în Spania.
8. Museo de la Tapa
Nu este tocmai un muzeu. Este de fapt un restaurant-terasă cu un meniu divers și ieftin de tapas. Vă recomandăm cu inima deschisă să mergeți să mâncați tapas tradițional murcian aici. Este ieftin, chelnerii sunt foarte răbdători și are aerul unui loc autentic de tapas. Pentru 4 persoane și cam 10 tipuri de tapas plus băuturi am plătit în total 50 EUR. Destul de bine!
Transport în Murcia
Având în vedere că orașul nu este foarte mare vă sfătuim să mergeți pe jos. Majoritatea obiectivelor turistice sunt în centru, iar centrul vechi este pietonal.
Noi ne-am deplasat foarte mult cu bicicletele pentru că au piste în centru orașului și chiar au și un traseu turistic pe care să îl parcurgi cu bicicleta. Așa că vă sfătuim să vă închiriați biciclete de la Sobikes sau Murcia bike hire care organizează și tururi cu bicicleta prin oraș și în afara orașului.
Rețeaua de autobuze este de asemenea foarte bine pusă la punct, iar un bilet costă 1,05 Euro.
Liz, Leo și Spania,
1 world = 1 love