Ne este dor de Spania și câteva sfaturi dacă vizitați sudul Spaniei

Ne este dor de Spania și câteva sfaturi dacă vizitați sudul Spaniei
Share and love:

După o lună de când am plecat din Spania deja ne este dor de viața de acolo. În mod special de temperaturile calde, de peisajele frumoase și de viziunea despre viață a spaniolilor. 

În Murcia, unde am locuit noi două luni și jumătate, sunt cele mai ridicate temperaturi din Spania. Așa că ne-am putut bucura de soare, plajă și stat în tricoul în timpul nopții până la jumătatea lunii octombrie când am plecat. 

Pe Playa Torre Derribada lângă San Javier pe 10 octombrie.

 

În august au fost temperaturi de până la 48 de grade în timpul zilei între orele 13-17. A fost un șoc și fizic și psihic pentru noi. A fost într-atât de cald încât pur și simplu nu puteam să facem nimic în intervalul acela, doar să stăm înauntru cum era și avertizarea meteo, să dormim, să stăm la aerul condiționat sau să existăm pur și simplu cu sticla de 2 litri de apă, transpirația și căldura. Cum a fost în cazul nostru de cele mai multe ori deoarece la hostel era doar o cameră cu aer condiționat, care era o cameră de oaspeți deci nu o puteam folosi prea des. Încă sunt temperaturi calde și acum, până la 23 de grade în timpul zilei. Așa că sudul Spaniei este o regiune bună de vizitat dacă plănuiți să fugiți un pic de iarna românească. 

Vederea lui Leo în timpul siestei.

Iar când zicem peisaje frumoase, ne referim la orașul Murcia în care am petrecut cel mai mult timp și la deșertul care înconjoară orașul. Orașul are blocuri de cărămidă roșie în cartierele rezidențiale, iar în centru toate clădirile au sub 5 etaje ceea ce face o atmosferă cozy. Nu prea sunt blocuri gri, iar dacă sunt, sunt înconjurate de parcuri mici cu mulți copaci verzi. Este un oraș de care ne-am îndrăgostit după ce am început să îl explorăm pe bicicletă.

Cu bicicleta prin oraș, la apusul soarelui.
Pe râul Segura care desparte orașul Murcia în două.
În fața catedralei.
Un părculeț drăguț între blocuri.

 

Nu este un oraș vizitat de mulți turiști deoarece Marea Mediterană este la doar 50-60 de km depărtare, iar toți preferă zecile de plaje din regiunea Murcia. Nici nu spaniol pe care l-am întâlnit nu a înțeles de ce vrem să mergem în Murcia, însă pentru noi a fost un orășel perfect despre care vom scrie curând mai multe: ce puteți să vizitați, ce să mâncați, unde să stați. Cartagena, Aguilas sau San Javier sunt cele mai mari și populare orașe de vizitat în regiunea Murciei care sunt și la Marea Mediterană și au plaje incredibile.

În Aguilas.
Una dintre plajele din Aguilas.

 

Ne mai este dor de atitudinea relaxată a spaniolilor asupra vieții. Majoritatea spaniolilor pe care i-am întâlnit prețiuesc foarte mult siesta, ieșirile în oraș cu prietenii și familia, mâncatul împreună în jurul mesei și relaxarea în general. 

Se spune că siesta spaniolă a fost inventată chiar în regiunea Murciei din cauza tempraturilor foarte ridicate pe o perioadă lungă din an. Siesta chiar se respectă în Murcia, dar și în nordul Spaniei prin regiunile prin care am trecut în drumul nostru spre Santiago de Compostela. Totul este închis între orele 13-17, supermarketuri, bănci, magazine, orice alte afaceri, bisericile, multe din baruri și muzee. Toată lumea își ia pauza de masă și apoi se culcă sau se relaxează. Adică orașul devenea aproape pustiu în intervalul acela și chiar nu prea aveam ce să facem decât să stăm la umbră. Majoritatea spaniolilor dorm în timpul ăsta deoarece, ei trăiesc mai mult noaptea. Totul se redeschide între orele 17-18 și țin deschis până târziu. Iar toți spaniolii ies în oraș după job. La ei cina se servește după ora 22 și poate să țină câteva ore dacă sunt cu prietenii în oraș. Acesta este programul lor în fiecare zi din săptămână, se culcă târziu, se trezesc devreme, dar dorm la prânz. Dacă vrei să vizitezi sudul Spaniei îți sugerăm să verifici programul muzeelor, magazinelor și restaurantelor înainte de plecare. Vă sfătuim să vă faceți și voi programul de siestă, pentru că seara și noaptea este foarte frumos și aglomerat în oraș.

În timpul siestei.

 

După cum spuneam și mai sus, spaniolii iubesc să iasă în oraș să mănânce și să bea cu prietenii și cu familia, în fiecare seară, nu numai sâmbăta și duminica ca la noi. Le place să vorbească foarte mult despre orice, cu oricine, oricând. Asta poate pentru că și beau multă cervesa (bere) și vin care sunt foarte ieftine. Pentru noi a fost incredibilă această atmosferă, să ne plimbăm pe străzi și toate terasele și restaurantele să fie ocupate, să întrebăm pe stradă de recomandări pentru baruri și să ajungem să petrecem întreaga noapte cu grupul pe care l-am abordat, să stăm până la 5 dimineața la taclale cu prietenii spanioli de la barul de lângă câteva nopți pe săptămână, să nu vedem niciodată doi spanioli care să meargă pe stradă și să nu vorbească între ei. Așa că, dacă vrei să vizitezi sudul Spaniei și nu ai cu cine, nu îți face griji, cu siguranță te vei împrieteni cu niște spanioli.

Cu prietenii pe care ni i-am făcut după ce i-am întrebat unde am putea să mergem să bem o bere.

 

Ne este dor de Spania și de spanioli, de vinurile ieftine și foarte bune, de plimbările cu bicicleta pe benzile de biciclete din tot orașul, de șoferii foarte politicoși care nu claxonează, de lipsa de stres a multora pe care i-am întâlnit, de sumedenia de plaje și locuri de vizitat, de oamenii care vorbesc și zâmbesc pe stradă. Cu siguranță am învățat multe în cele aproape 4 luni cât am călătorit prin Spania. 

Cu bicicleta spre Beniajan.

 

Liz, Leo și Spania, 

1 world=1 love


Share and love: