Pelerinaj până la Santuario de la Fuensanta
Nu vă speriați, nu am făcut un pelerinaj pe bune. Și chiar dacă îl făceam erau doar 7,5 km adică o oră și ceva, ceea ce ar fi fost floare la ureche pentru noi. Să vă spunem cum am auzit de Santurio de la Fuensanta.
Mai multe despre pelerinajul pe Camino de Santiago puteți citi aici.
Pe 17 septembrie, când noi încă lucram la hostel în Murcia, am aflat că este zi scurtă de lucru pentru că este un pelerinaj la Santuario de Nuestra Senora de la Fuensanta. Și că Virgen de la Fuensanta este protectoarea Murciei. Parcă știam de Fuensanta din Catedrala Santa Maria din Murcia, însă nu foarte multe. A doua zi, am aflat că a fost o paradă mare prin centrul orașului cu statuia Sfintei Fuensanta coborâtă din Santuario și dusă înapoi pe jos de către credincioși. Ne pare extrem de rău că nu am știut de această mică celebrare.
Pont
Tot timpul când călătoriți încercați să aflați dacă este vreo sărbătoare locală și cum, unde, dacă se sărbătorește.
Cum suntem fani pelerinaje, ne-am interesat mai mult și după o săptămână am decis să vizităm locul, pe biciclete. Locul este extraordinar pentru o plimbare de 10 km. Catedrala este pe un deal la marginea Parcului Natural Carrascoy și El Valle. Si are o vedere foarte frumoasă asupra Murciei. De lângă catedrală încep multe trasee de hiking și trekking prin Parcul Natural El Valle.
Vedere frumoasă asupra Murciei.
Noi am mers într-o duminică și am prins jumătate din slujba de dimineață. Slujbele catolice sunt un pic diferite față de cele ortodoxe. Prima diferență este că ei au scaune și credincioșii, în cea mai mare parte, pot sta frumos și relaxat jos. Iar a doua diferență este un obicei care pe noi ne încântă de-a dreptul. La sfârșitul slujbei, preotul spune că toți suntem frați și ne îndeamnă să strângem mâna celor de lângă noi în semn de frăție și unitate. Așa a fost și la slujba de la Santuario de la Fuensanta și ne-am adus aminte că noi cu toții chiar suntem frați și sharing love should always be ON!
Istoria Santuario de la Fuensanta
Biserica actuală a fost construită în secolul XVII în anul 1694 pe ruinele unor mici biserici. Se spune că în zonă au fost și niște peșteri în care au locuit izolați călugări. Se spune că zona are o energie spirituală deoarece au fost găsit ruine ale unor construcții din perioada Ibericilor înainte de Cristos, dar și din perioada Romană și Maură.
După ce biserica a făcut o slujbă și a mutat icoana și statuia Sfintei Funesanta, în timpul unei perioade de secetă, miraculos a început ploaia asupra Murciei. Asta se întâmpla în 1746 și atunci au decis să o facă pe Sfântă Fuensanta patroana sanctuariului și a Murciei. Fuensanta este o sfântă care făca miracole cu apa din izvorul de lângă biserică.
Biserica este construită în stil baroc cu mai multe capele laterale și cu un dom deasupra altarului. Înăuntru este statuia Virgen de la Fuensanta înaltă de 1,43 m. Originele statuii nu se știu, însă un restaurator consideră că a fost făcută în secolul XV.
Ce puteți face la Sanatuario de la Fuensanta?
Dacă prindeți o slujbă, vă sfătuim să stați măcar un pic. Este o atmosferă frumoasă înăuntru. Plus că trebuie neapărat să o vedeți pe Sfânta Fuensanta.
Apoi, chiar în fața bisericii, este un platou frumos de unde puteți admira Murcia și în dreapta bisericii este o terasă. Vă avertizăm că este destul de ocupată pentru că are o vedere foarte frumoasă.
După ce mâncați tapas și beți o cervesa la terasă, puteți să urcați un pic mai sus, pe lângă fost casă a măicuțelor să aveți o proveliște de ansamblu asupra Murciei.
Este și un parc destul de mare unde puteți să aveți un picnic în familie.
Nu uitați să vizitați magazinul de suveniruri, înainte să începeți să coborâți. Când coborâți să treceți și pe la izvorul sfânt de unde făcea Sfânta Fuensanta minuni.
Vedere frumoasă asupra Murciei din alt unghi.
Unde este și cum ajungi la Santuario de la Fuensanta?
Este în localitatea Algezares, lângă Murcia.
Pe jos din centrul Murciei sunt 7,5 km adică cam o oră și jumătate de mers lejer.
Cu bicicleta sunt cam 10 km adică cam o oră.
Cu autobuzul se fac cam 50 de minute. Este autobuzul nr. 6, 29 și 50 din stația Santa Isabel, chiar din centrul Murciei. Doar că, nici un autobuz nu urcă până sus, ci la aproximativ 2 km depărtare, deci tot va trebui să mergi pe jos 20-30 de minute. Autobuzul nr. 29 te lasă cel mai aproape și mai ai de mers 1,4 km. Not bad!
Programul
Luni-Duminică 09.00 – 13.00 și 16.00 – 18.30.
Luni-Vineri slujba este de la ora 18.00, iar în timpul verii de la ora 09.00.
Sâmbăta slujba este de la ora 17.00, iar în timpul verii de la ora 19.00.
Duminica și sărbătorile religioase slujba este de la 10.00, 12.30 și 17.00, iar în timpul verii de la orele 11.00 și 19.00.
Vizita este gratuită.
Liz, Leo și Spania,
1 world = 1 love