Trei motive să vizitați Gaziantepul

Gaziantep este un oraș în sud-estul Turciei, aproape de granița cu Siria, la doar 100 de km depărtare de Aleppo. Lucrul ăsta oferă orașului o atmosferă orientală și foarte autentică. În ciuda războiului la nici 100 km depărtare, Gaziantepul este un oraș sigur din punctul ăsta de vedere. Mai presus de toate este un oraș care și-a deschis porțile pentru aproape 500.000 de mii de refugiați sirieni. Gaziantep are o populație de 1,7 milioane de locuitori și este un oraș foarte întins. Însă, ce ne-a surprins cel mai mult este faptul că oamenii locuiesc aici din anul 3600 î.Cr.

Nu foarte multă lume vizitează Ganziantep. De fapt, de abia dacă am văzut câțiva turiști străini pierduți prin mulțimea de localnici. Așa că nu trebuie să vă faceți griji că veți fi acostați de vânzători ambulanți pe stradă, că vi se vor vinde produse la suprapreț sau că nu veți avea parte de o experiență autentică. Ăsta este farmecul adevărat al Gaziantepului. Este un oraș mare, cu prețuri pentru toate buzunarele, foarte autentic, oriunde mergi sunt doar localnici. Cumva, Gaziantepul ne-a oferit o imagine perfectă asupra stilului de viață turcesc autentic, raw, nealterat de tursim. Cu toate astea, Gaziantep este o destinație populară printre turiștii turci, însă aspectul ăsta nu afectează deloc cele spuse mai sus.
Dar să nu mă înțelegeți greșit, vânzătorii tot vă vor face un preț cu o liră-două mai mult, poate. Este în firea lor. Iar la multe magazine nu sunt afișate prețurile. Așa că mai bine întrebați înainte cât costă. Majoritatea oamenilor nu vorbesc engleză, ca în locurile turistice din Turcia, dar cu siguranță vă veți descurca.
Pentru ce este Gaziantep cunoscut și de ce se merită să mergeți acolo?
Atât în Turcia, cât și în toată lumea, orașul Gaziantep este cunoscut pentru câteva lucruri cu care nu ezită să se laude. Și foarte bine fac!
1. Sunt cei mai mari producători de fistic din Turcia și au cel mai bun soi de fistic, Antep fistic.
Turcia este una dintre cele mai mari producătoare de fistic din lume, după Iran și SUA, cu aproximativ 80.000 de tone de fistic anual. Sunt aproximativ 40 de milioane de copaci de fistic în toată Turcia, cam 1 copac pentru 2 locuitori 🙂 Da, pe lângă faptul că sunt mari producători de fistic, turcii sunt și mari consumatori de fistic.

În regiunea Gaziantep se produce cel mai mult fistic. Dar fisticul de Antep este renumit pentru calitatea semințelor, nu pentru cantitatea produsă. Fisticul este atât de iubit în regiunea Gaziantep, încât bucătăresele au dezvoltat de-a lungul secolelor foarte multe rețete atât de deserturi, cât și de mâncăruri în care ingredientul principal este fisticul. Iar patiseri din toată Turcia vin în Gaziantep să învețe cum se face baclavaua cu fisticul de Antep. Așa că, nu ezitați să încercați toate deserturile și mâncărurile cu fistic. Iar dacă nu vă dați în vânt după deserturi, atunci mâncați-l simplu, prăjit cu un pic de sare. În Gaziantep, fisticul se mănâncă cum mănâncă românii semințele de floarea soarelui.

Dar una dintre cele mai interesante rețete pe care le-am încercat noi a fost cafeaua de fistic sau menengiç kahvesi. Nu este un amestec de cafea cu fistic, ci este o băutură caldă, care seamănă la culoare cu cafeaua și este preparată din boabe de fistic sălbatic. Este de-a dreptul delicioasă și trebuie să o încercați neapărat dacă mergeți în Gaziantep.

2. Bucătăria locală din Gaziantep a fost adăugată pe lista UNESCO la categoria gastronomie.
Mâncarea în Gaziantep este foarte importantă! Pe orice stradă, străduță sau alee, cât de mică, sunt minim 2-3 localuri, restaurante, kebăpării, patiserii. Nu exagerăm! Și aproape toate au câțiva clienți înauntru, la orice oră, în orice zi. Bine ai venit în Gaziantep! Localnicii au o glumă: Nu veni în Gaziantep dacă ești la dietă.
Gaziantep are o bucătărie așa de renumită pentru că îmbină arome, condimente și ingrediente din regiunea mediteraneană și din Mesopotamia, cu rețete turcești, arabe și cu mari influențe din bucătăria asiriană și hittite. Localizarea geografică este cheia diversității culinare. Gaziantep este o regiune cu toate cele patru anotimpuri și este într-o zonă culturală bogată pe unde au trecut multe popoare. Iar localnicii au profitat din plin, s-au inspirat de la toți și folosesc absolut toate ingredientele cultivate în zonă.

Cele mai importante feluri de mâncare de neratat dacă mergeți în acest oraș sunt ciorba bayran cu carne de vită și orez, lachmachunul, nohut dürüm, supă de linte, diferite tipuri de kebap, dürüm foarte ieftin (pornește de la 5 TL = 3,5 RON), baklava și toate deserturile care se vând pe stradă.

Toată mâncarea în general este foarte ieftină în Gaziantep de la restaurante fancy, până la fast-food-uri de dürüm și kebap. Cât plătești pentru un prânz în Istanbul, în Gaziantep plătești și pentru cină. Și pe lângă prețurile mici, ți se oferă o gustare mică înainte de masă cum ar fi salată sau çiğ köfte, mâncărurile vin cu pită gratis sau cu ardei iuți și sfeclă, iar ceaiul este din partea casei. Aproape peste tot! Este cu adevărat un festin, vă spun!
3. Obiectele din cupru făcute manual de meșteșugarii din Gaziantep
Cuprul a jucat un rol important în comunitățile din Turcia de-a lungul istoriei. Prelucrarea cuprului era o activitate comună în Anatolia, regiunea unde se află și Gaziantepul, încă din anii 5500-3000 î.Ch.

Acum, meșteșugarii care prelucrează cuprul își vând obiectele în special în Bazarul Cuprului din Gaziantep. Puteți vedea peste 200 de ateliere cu meșteșugari care modelează, sculptează sau vând diverse produse din cupru. De la ceainice, ibrice, tigăi și oale, prețurile sunt foarte bune și ca atare se negociază foarte puțin. Meșteșugarii depun mult efort pe care trebuie să îl evaluăm corect în lire. Majoritatea obiectelor au modele foarte frumoase, orientale și amestecă cuprul, cu lemnul și sideful.
Din păcate, meseria nu se mai transmite din tată în fiu așa cum se întâmpla odată. Iar construirea Bazarului de Cupru este o încercare a administrației orașului de a încuraja meșteșugarii să își găsească ucenici și de a atrage turiști să le cumpere obiectele.

Vă încurajăm să vă cumpărați un ibirc de aici care costă între 20 – 60 TL adică 15-40 de lei. Sunt frumose, rezistente și suvenirul perfect din Turcia.


Cum ajungeți în Gaziantep?
Dacă nu ați vizitat niciodată partea de sud-est a Turciei, vă recomandăm să o faceți și să începeți cu Gaziantepul. Se ajunge destul de ușor până acolo, deși este departe. Turkish Airlines are câteva zboruri pe zi pe ruta Istanbul-Gaziantep, durează 1h 45m și costă aproximativ 170 TL adică 120 RON.
Mai multe despre Gaziantep în articolele viitoare.
Liz, Leo și Turcia